9. decembar 2022 11:58

Ana Brnabić: Kurti nas je doveo na ivicu rata, zahtevaćemo sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Kurti nas je doveo na ivicu rata, zahtevaćemo sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD, 8. decembra (Tanjug) – Delovanjem Aljbina Kurtija dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić i iznela mišljenje da Srbija ima pravo i nameru, prema Rezoluciji UN 1244, da na KiM vrati određeni broj trupa.

Brnabić je rekla da se svakodnevno vidi kršenje Kumanovskog sporazuma, kao i Briselskog.

„Zbog toga smo veoma blizu tome i verujem da će tokom današnjeg dana predsednik Aleksandar Vučić dati više informacija o njegovim sastancima da prema Rezoluciji UN 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni su tamo životno ugroženi uključujući i deca u vrtićima.“ istakla je premijerka.

 

Zahtevaćemo za KiM sve što je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244

Brnabić je izjavila da će Srbija zahtevati po pitanju KiM ono što je u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 koja je važeći dokument i izrazila očekivanje da će to prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje sveta da se pridržavaju svih rezolucija SB.

Na pitanje novinara, na aerodormu "Nikola Tesla", da li će Srbija poslati vojsku na sever KiM pošto, kako je naveo novinar Juronjuza, po Rezulciji 1244,dole smeju samo da budu prisutni demineri i oni koji imaju veze sa civilnim vlastima, Brnabićeva je rekla da će se zahtevati sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 za koju su svi glasali i koja je važeći dokument. Verujem da kada budemo to zahtevali, a koliko godina je od usvajanja Rezolucije 1244, da će, naravno, oberučke prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje na svetu da se pridržavaju svih reozlucija Saveta bezbednost, kako bi imali obezbeđene principe međunarodnog prava i kako bi rekli - mir u svetu", rekla je Brnabićeva.