27. mart 2023 16:27

Miščević i Putrih: Regionalna partnerstva su važna za proces pristupanja EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miščević i Putrih: Regionalna partnerstva su važna za proces pristupanja EU

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministarka za savezne i evropske poslove Savezne nemačke pokrajine Hesen Lucija Putrih razgovarale su danas u Beogradu o unutrašnjim reformama Srbije, njenih institucija i čitavog društva, koje se sprovode u procesu pristupanja EU.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva dve ministarke su razgovarale i o ključnim izazovima na evropskom putu ali i o mogućnostima za dalji razvoj saradnje Srbije i Nemačke.

Miščević je predstavila prioritetne reformske oblasti kao što su energetika, infrastruktura, poljoprivreda i uz njih komplementarne sektore životne sredine i klimatskih promena i istakla da su to oni sektori u kojima postoji prostor za dublju saradnju i sa Hesenom, kao ekonomski veoma razvijenom nemačkom pokrajinom.

Ona je ukazala i na aktivnosti koje Srbija sprovodi u jačanju vladavine prava, pre svega u nezavisnosti pravosuđa, kao i u borbi protiv korupcije i slobode medija, jer su to, kako je rekla, elementi koji značajno doprinose i pravnoj sigurnosti investicija u našu ekonomiju.

Miščević je izrazila uverenje da će i te reforme doprineti da se trend rasta direktnih stranih investicija i iz Nemačke, a posebno Hesena, nastavi i u ovoj godini.

Lucija Putrih istakla je da su partnerstva između regiona dobar način za jačanje i samog procesa pristupanja EU, da su to komplementarni procesi koji kroz tu vrstu umrežavanja produbljuju odnose između naroda i država u Evropi.

Posebno je bilo reči o razvojnoj pomoći koju Srbija dobija od EU, ali i od Nemačke kao najvećeg bilateralnog donatora, koji je do sada uložio oko dve milijarde evra u mnogobrojne razvojne projekte ali i u prenos znanja srpskoj administraciji i privredi kako da te projekte efikasnije sprovodimo.

Sagovornice su razmenila mišljenja i tome na koji način Vlada Srbije strateški komunicira proces pristupanja EU i saglasile se da je najvažnije da građani razumeju da reforme nisu samo uslov za članstvo već pre svega uslov za njihov bolji život i pre samog stupanja u članstvo.