29. mart 2023 15:23

Ružić i Dašić potpisali sporazum o izgradnji vrtića u Kragujevcu, novih 270 mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić i Dašić potpisali sporazum o izgradnji vrtića u Kragujevcu, novih 270 mesta

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum o izgradnji novog vrtića u Kragujevcu.

Ružić je kazao da će u novom vrtiću biti mesta za 270 mališana.

 

"Time dolazimo do brojke od ukupno 15 vrtića koje ćemo izgraditi ili dograditi zajedno sa lokalnim samoupravama", rekao je ministar prosvete.

Kazao je da Ministarstvo i lokalna samouprava udružuju snage, te da Ministarstvo finansira izgradnju i opremanje vrtića, a lokalna samouprava obezbeđuje zemljište, komunalnu infrastrukturu, dozvole i nadzor.

Istakao je da je do sada kroz ovaj projekat izgrađeno ili započeta izgradnja 12 vrtića i to u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševac, Vladičinom Hanu,Prokuplje, Tutinu, Smederevu i Šidu

"Predstoji i početak izgradnje vrtića u Novom Pazaru i Prtrovcu na Mlavi ", kazao je Ružić i dodao da je planom predviđena i izgradnja vrtića u Aranđelovcu.

Naveo je da u ovom projektu Ministarsvo ima podršku Svetske banke, od koje su obezbeđena sredstva kroz Projekat inkluzivno predškolsko vaspitanje, a koja se ulažu u izgradnju, doradu vrtića i adaptaciju prostora, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane.

"Strateško opredeljenje Ministarstva prosvete je povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta predškolskih ustanova je način da se ovaj cilj dostigne", poručio je Ruzić .

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kazao je da će vrtić biti izgrađen u naselju Erdeč, a da grad Kragujevac sufinansira boravak dece i u privatnim vrtićima, pored državnih vrtića koje imaju u gradu.

„Potreba za novim vrtićima u Kragujevcu postoji godinama unazad. Taj problem, kao i većina drugih gradova i opština u Srbiji, rešavali smo finansiranjem boravka dece u oko 20 privatnih obdaništa, a reč je o 2.700 mališana. I pored toga, ispod crte u proseku ostane između 700 do 800 dece. Zato je ovo veoma važan dan za Kragujevac, jer smo korak bližebvukidanju liste čekanja", izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.