2. april 2023 21:41

Svečlja tvrdi da je uhapšeni Božović osumnjičen i za ubistvo pripadnika EULEKS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečlja tvrdi da je uhapšeni Božović osumnjičen i za ubistvo pripadnika EULEKS-a

Foto: Tanjug/D. Goll, arhiva

PRIŠTINA - Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja poručio je danas Srbima na KiM da je pozivanje na ustanak teško krivično delo, reagujući na upozorenje Srpske liste “da ako se nastavi sa hapšenjem Srba, da će srpski narod pružiti otpor, svenarodnim ustankom”.

Svečlja tvrdi i da je Milovan Božović, koga je kosovska policija uhapsila u subotu, osumnjičen za ubistvo pripadnika EULEKS-a.

“Srpske institucije i njihovi lideri ponovo žele da destabilizuju delove naše zemlje u kojoj živi srpska zajednica na Kosovu. Nastavljaju da štite i veličaju kriminalce koji čine teroristička dela na Kosovu”, tvrdi dalje Svečlja.

Kaže i da je uhapšeni Božović, kako je rekao, poznat bezbednosnim institucijama tzv. Kosova.

“Okarakterisan je kao kriminalac, aktivni pripadnik nelegalnih struktura 'Civilne zaštite' i drugih kriminalnih grupa. Herojem ga smatraju strukture Srbije koje su ga vodile”, kaže Svečlja, dodajući da se “za pokazane veštine u krivičnim delima nalazi i među bliskim saradnicima potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića”.

“Pored paljenja automobila na severu, povređivanja pripadnika kosovske policije, oštećenja infrastrukture, nelegalnog prelaza graničnih prelaza, prebijanja srpskih građana, osumnjičen je i za ubistvo pripadnika misije EULEKS”, poručio je Svečlja na Fejsbuku, ne objašnjavajući o kakvom ubistvu pripadnika EULEKS-a je reč.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković rekao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srpske liste Milanom Rakićem u Vladi Srbije, da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da formira ZSO, i da zbog toga izaziva incidente i sprovodi teror nad Srbima na KiM.

U tom kontekstu naveo je i poslednje hapšenje Milovana Božovića, osumnjičenog za navodno paljenje automobila.

Predsednik Srpske Rakić zatražio je od međunarodnih aktera da utiču na oslobađanje Milovana Božovića, dodajući da će u slučaju da tako ne bude i da se represija Prištine nastavi, srpski narod na KiM pozvati na opšti otpor i ustanak.