3. april 2023 14:56

Ambasadori SAD i Britanije u Prištini: Ne sudi se OVK, već postupcima pojedinaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadori SAD i Britanije u Prištini: Ne sudi se OVK, već postupcima pojedinaca

Foto: AP Photo/Peter Dejong/Peter Dejong

PRIŠTINA - Britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot izjavio je  danas da se suđenje bivšim liderima tzv. OVK, među kojima i Hašimu Tačiju, odnosi na postupke pojedinaca, a ne ni na tzv. OVK, niti borbi tzv.Kosova za slobodu.

Abot je rekao da je za mnoge ljude na KiM suđenje koje danas počinje moralni izazov.

"Posetio sam mnoge spomenike širom zemlje i u mnogim slučajevima žrtvama je  još uvek je uskraćena pravda", napisao je on na Fejsbuku.

Pa ipak, ispravno je da Priština ima hrabrosti da traži pravdu za druge žrtve i da primenjuje vladavinu prava na sve svoje građane, čak i u najtežim okolnostima, istakao je on.

Prema njegovim rečima Velika Britanija stoji iza svoje intervencije, kao, kako tvrdi, pravednog razloga da se spreči humanitarna katastrofa i da svi stanovnici KiM žive, kako je ocenio, slobodni od represije.

"Velika Britanija ostaje posvećena postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti", istakao je Abot.

I nemački ambasador u Prištini Jorn Rode danas je povodom demonstracija u Prištini zbog suđenja bivšim liderima tzv. OVK, među kojima i Hašimu Tačiju, istakao da nije tzv. OVK kojoj se sudi, već pojedincima koji su optuženi za teške ratne zločine.

On je na svom Tviter nalogu naveo da su neki od tih zločina zločini protiv čovečnosti, nestanak lica i mučenje.

Rode je, takođe, rekao da su demonstracije u Prištini zbog suđenja liderima tzv. OVK pokazatelj ''napredovanja građanskog društva na Kosovu'' i da je pravo na demonstracije ''od suštinskog značaja u svakoj demokratiji''.