3. april 2023 21:25

Ministar Đorđe Milićević u Budimpešti uručio knjige srpskoj dijaspori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Đorđe Milićević u Budimpešti uručio knjige srpskoj dijaspori

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Tomica Bulatović

BUDIMPEŠTA - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević posetio je danas Srpski obrazovni centar ,,Nikola Tesla” u Budimpešti, u okviru programa dodele knjiga srpskim obrazovnim ustanovama van granica Srbije.

Milićević je prilikom uručivanja bukvara, lektira za niže razrede i drugih knjiga za biblioteku na srpskom jeziku istakao je da ovaj projekat pokrenut u saradnji sa Ministarstvom prosvete i uz podršku izdavačke kuće “Vulkan”, kojoj je zahvalio na donaciji i doprinosu očuvanja srpskog jezika i kulture, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

,,Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima. Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kuturnog nasleđa i istorije, su samo neki od prioriteta delovanja Ministarstva”, rekao je Milićević.

U saopštenju se ističe da vlade Srbije i Mađarske ulažu napore kako bi pripadnici dveju nacionalnih manjina sačuvali svoj nacionalni i kulturni identitet, kao i da je srpski narod je zahvalan Vladi Mađarske na podršci koju pruža obrazovnim ustanovama na srpskom jeziku.

Srpski obrazovni centar ,,Nikola Tesla”, glavna obrazovna ustanova Srba u Mađarskoj, obuhvata srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum.

Pored obrazovnih ustanova u Budimpešti, u sastavu centra su i osnovne škole u Lovri, Deski i Segedinu.

U okviru posete srpskoj zajednici u Mađarskoj, Milićević je obišao Kulturni i medijski centar ,,Srpski venac” u Budimpešti, koji je od ogromnog značaja za očuvanje bogate kulture i tradicije Srba u Mađarskoj, ali i u stvaranju nove kulturne vrednosti i tradicije srpskog naroda u Mađarskoj.

U razgovoru sa rukovodstvom “Srpskog venca”, ministar Milićević je dogovorio pravce buduće saradnje između centra i matice, kao jedan od vidova još jače veze matice i njenog stanovništva van granica Srbije.

Takođe, konstantovano je da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Odlična saradnja između dveju zemalja je zahvaljujući politikama predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

"Naši odnosi se baziraju na međusobnom poverenju, saradnji, poštovanju prava nacionalnih manjina kako Mađara u Srbiji i tako i Srba u Mađarskoj. Podrška koju Mađarska iskazuje Srbiji na njenom evropskom putu je samo još jedan pokazatelj prijateljstva naših naroda", naveo je Milićević.