4. april 2023 13:58

Goran Petronijević: Suđenje pripadnicima OVK fokusiraće se na oponiranju dokaza

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Petronijević: Suđenje pripadnicima OVK fokusiraće se na oponiranju dokaza

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Goran Petronijević izjavio je danas da će se suđenje bivšim pripadnicima tzv.OVK, koje se nastavlja u Hagu, fokusirati na oponiranju dokaza, kao i da smatra da će sam proces trajati više od tri godine.

Petronijević za Tanjug objašnjava da je tužilaštvo juče ponudilo jedan ozbiljan set dokaza, preko 140 svedoka, mnogo materijalnih dokaza, a da sledi jedna vrsta analiza, gde će svaka odbrana ponaosob imati zajednički deo oponiranja samoj optužnici.

 

"Vrlo često se dešava da planirano vreme koje je za izvođenje određene radnje, kao što je saslušanje nekog svedoka, isplanira se i dozvoli vreme od strane suda odbrani i tužilaštvu. Sada prvo ide kejs tužilaštva, zatim slučaj odbrane, odbrana iza toga nastupa. To je taj anglosaksonski sistem koji su oni procesno uveli bez obzira što je zakonodavstvo kosovsko, i često se to promeni vremenom, otvore se neka pitanja koja se nisu mogla kroz izjavu videti jer se svaki svedok kandiduje sa izjavom koju odbrana ili tužilaštvo predaje sudu. U odnosu na njegovu izjavu se onda može planirati vreme", navodi advokat.

Tvrdi da često to predviđeno vreme izađe iz okvira, i dodaje da se nikada nije desilo da traje kraće već obično bude duže, što znači da ako je prognozirano da traje dve, tri godine, treba računati na tri godine i više.

Smatra da je tužilaštvo moralo da obezbedi mehanizme za zaštitu svedoka posebno imajući u vidu onu praksu koja je bila, i koja je i dan danas prisutna na Kosovu i u svim suđenjima koja su vezana za ljude sa KiM i događaje devedesetih i dvehiljaditih godina.

Kao primer narušavanja svih pravila procesnih u vezi svedoka naveo je slučaj Ramuša Haradinaja, u kom je jedan deo svedoka ubijen, jedan deo je stradao u nekim sumnjivim i neverovatnim situacijama, a jedan deo je zastrašen ili potplaćen.

"Uglavnom metode se ne biraju, kosovski Albanci imaju taj jedan sistem koji je jedinstven, tu jednu matricu koju je na svu sreću deo Međunarodne zajednice koji čini ovaj sud, prepoznao, i ovo je možda prvi put da se u takvim procesima protiv kosovskih Albanaca za ratne zločine kaže 'da, svedoci su u opasnosti' ", zaključio je on.