10. decembar 2022 18:08

Ambasador Nemačke u Prištini: Ambasade Kvinte i EU pozdravljaju odluku o odlaganju izbora na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Nemačke u Prištini: Ambasade Kvinte i EU pozdravljaju odluku o odlaganju izbora na KiM

Foto: Tanjug/video, ilustracija

PRIŠTINA - Ambasade zemalja Kvinte i kancelarija Evropske unije pozdravile su odluku Prištine da odloži izbore u četiri opštine na severu KiM, saopštio je večeras ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode.

Rode je na Tviteru ocenio da je takva odluka konstruktivna i da se njome unapređuju napori za promovisanje bezbednije situacije na severu KiM, što je, kako je naglasio, ključno za dijalog koj se vodi pod posredstvom EU "kao jedini način za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa" između Beograda i Prištine.

"Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kancelarija EU/Specijalnog predstavnika EU pozdravljaju odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da odlože opštinske i izbore za gradonačelnika u četiri severne opštine u ovom trenutku", naveo je nemački ambasador.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je ranije danas da se izbori na severu KiM odlažu za april 2023. godine zbog postojećeg nivoa rizika.

Osmani je navela da je ta odluka doneta posle sastanka sa predstavnicima političkih partija, prenela je prištinska Koha.