10. april 2023 13:13

Biljana Obradović Šahrimanjan: Glavni cilj Kurtija je da protera sve Srbe sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Obradović Šahrimanjan: Glavni cilj Kurtija je da protera sve Srbe sa KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Obradović Šahrimanjan izjavila je danas da se provokacije prištinskih vlasti poput privođenja Srba na KiM mogu očekivati u većem broju u narednom periodu, jer je glavni cilj premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija, proterivanje Srba sa prostora KiM.

"Mislim da je Kurti pomalo zalutao u tim svojim namerama zato što se naš narod pokazao da je svestan toga za šta služe takve provokacije i da tačno zna u datim trenucima kada da ne naseda na njih. Tome govori u prilog podrška koja dolazi iz Beograda, najviše od našeg rukovodstva. Videli smo da su predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić u konstantnim razgovorima sa našim stanovništvom dole i da se naše rukovodstvo bavi realnom politikom svakog stanovnika koji tamo živi. Vidimo da se unazad 10 godina radi na tome da bi naši ljudi tamo živeli mirno i bezbedno", objasnila je ona za Tanjug.

 

Smatra i da je optimistično što se lideri tzv. OVK-a nalaze na optuženičkim klupama zbog velikog broja dokaza i svedoka, kojih ima preko 300, ali dodaje da bi sam proces ispitivanja svedoka mogao da traje između šest i sedam godina.

Govoreći o situaciji u svetu i odnosima Kine i EU, Šahrimanjam ocenjuje da je Francuska ekonomski jaka država i da je odlaskom Emanuela Makrona u Kinu, gde je potpisan niz pregovora, pokazano da je Kina zavisna i da ima strah od EU i SAD i da ona mora da bude ta koja će da se pridržavati potrebama zapadnog kapitala.

Dodaje da su odlasci evrpskih lidera u Kinu zarad toga da Kina i njeni državnici budu ti koji će da posreduje između Rusije, Ukrajine i Zapadnih sila, ali da su Zapadne sile i Evropa svesne da Kina ne može imati uticaj u Evropi zato što su tu Nemačka, Francuska i Velika Britanija, kao nuklearne sile, a pravac, smer i tok dešavanja mogu diktirati Evropa i SAD.