20. april 2023 12:22

Dačić razgovarao sa direktorkom Uneska o očuvanju kulturne baštine Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić razgovarao sa direktorkom Uneska o očuvanju kulturne baštine Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, sastao se danas sa generalnom direktorkom UNESKO, Odri Azule, sa kojom je razgovarao o očuvanju kulturne baštine Srbije i produbljivanje saradnje.

U okviru zvanične posete Francuskoj planirani su i sastanci sa ministarkom za Evropu i spoljne poslove Francuske, Katrin Kolona, kao i sa predsednikom Senata Francuske, Žerarom Laršeom.

Dačić će bilateralnu posetu završiti prisustvom na prijemu u rezidenciji ambasadora Srbije povodom kandidature Srbije za organizatora EKSPO 2027.

UNESKO okuplja 193 države - sve svetske zemlje koje priznaje UN.

Organizacija je osnovana 1945. godine, po završetku Drugog svetskog rata, a sedište je u Parizu i najpoznatiji je po zaštiti kulture i prirode, u skladu sa Konvencijom o svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini iz 1971. godine.

Na Uneskovim listama ima više od 1.100 lokaliteta, a na Listi svetske batine u opasnosti nalaze se srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji.

Kao neke od razloga što su spomenici u opasnosti, UNESKO navodi manjak pravne zaštite, nezadovoljavajuće uslove održavanja, kao i nedostatak primene regulativa u vezi sa upravljanjem ovim spomenicima.