20. april 2023 14:27

Advokat Gordana Laketić: Ministarstvo pravde može da, preko Konzulata, izdejstvuje da se dete vrati majci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Gordana Laketić: Ministarstvo pravde može da, preko Konzulata, izdejstvuje da se dete vrati majci

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Gordana Laketić izjavila je danas za Tanjug da u slučaju deteta koje je otac Mašan Lubarda odveo u Švajcarsku bez pristanka i saglasnosti majke Jelene Abramović, Ministarstvo pravde Srbije ima mogućnost da bržim i efikasnijim putem, preko konzulata, izdejstvuje da se dete vrati majci.

Kaže da je u konkretno ovom slučaju, predviđeno članom 11 Haške konvencije, povređeno pravo detetu na viđanje jednog od roditelja, za šta Ministarstvo pravde Srbije ima mogućnost da izdejstvuje preko konzulata da se dete, pogotovo ovog uzrasta, vrati majci.

 

"Najpre moram da kažem da je tužilaštvo dužno da na osnovu prijave prikupi sve dokaze o tome da li ima dokaza za dalje vođenje postupka ili ne. U svakom slučaju, nemoguće je da dete pređe granicu bez pasoša i bez dokumenata i to je ono što je najspecifičnije u ovom slučaju," objasnila je ona.

Laketić smatra da je otac imao neki validan papir kojim je dete poveo u inostranstvo, sa kojim majka nije ni upoznata, i dodaje da ostaje da se vidi da li će tužilaštvo pokrenuti postupak i da li će doći do krivičnog dela otmice.

Istakla je da je ovo česta pojava, jer su roditelji još uvek u braku i pretpostavka je da su oni zajednički staratelji maloletnog deteta, samim tim koliko majka ima pravo na dete, toliko ima i otac.