27. april 2023 19:36

Vesić: Sjenica i Prijepolje biće povezani auto-putem ka Crnoj Gori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Sjenica i Prijepolje biće povezani auto-putem ka Crnoj Gori

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinastva i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je u planu povezivanje Sjenice i Prijepolje kroz projekat izgradnje auto-puta ka Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje poslanika Usamea Zukorlića u Skupštini Srbije, Vesić je rekao da je u planu izgradnja pristupnih saobraćajnica koje će povezati mesta uz taj auto-put, ali je rekao da je u planu izgradnja regonalnog puta Kraljevo- Novi Pazar, dugog 84 kilometara, preko kojeg će ceo taj kraj biti povezan.

Na pitanje istog poslanika kada će početi sređivanje korita reka u Novom Pazaru, gde je sredinom januara u poplavama stradalo dvoje ljudi, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković odgovorila je da će za mesec dana biti raspisan tender, i da se početak radova očekuje za dva do tri meseca, kao i da je za izvođenje radova na tom projektu izdvojeno sedam miliona evra.

Građani na levoj obali Dunava dobiće kanalizaciju, izabrani izvođači

Goran Vesić izjavio je danas u parlamentu da su izabrani izvođači radova za izgradnju fabrke za preradu otpadnih voda za naselja na levoj obali Dunava, kao i gradnju 80 kilometara kanalizacione mreže.

Odgovarajući na poslanička pitanja opozicije zašto još nije ništa urađeno na izgradnji kanalizacije u Krnjači koju je najavljivao kao "nezvanični gradonačelnik Beograda", Vesić je rekao se iz tog pitanja vidi neznanje opozicije, pošto su sprovedeni tenderi i izbrani izvođači radova.

"Grad Beograd i EIB su izabrali pre 15 ili 20 dana izvođača za izgradnju fabrike za preradu opadnih voda na levoj obali Dunava. Do sada je trajala evaluacija tenderski ponuda po pravilima EIB. Izabrana je kompanija iz Indije koja je pobedila na tenderu. Što se tiče izgradnje 80 kilometara kanalizacije, završen je tender i izabrali su kompaniju iz Turske i sada je u toku potpisivanje ugovora za izgradnju kanalizacije", naveo je Vesić.

Od polovine maja naše regionalne pruge ulaze u evropsku mrežu pruga

Ministar građevinarstva najavio je danas u Skupštini Srbije da će 14. ili 15. maja sa Transportnom zajednicom biti potpisan dokument o proširenju evropske mreže pruga, u koju će ući sve naše regionalne pruge.

To će nam obezbediti da možemo da povučemo evropske grantove za pruge, na primer za rekonstrukciju pruge Vrbas - Sombor, zatim za prugu Pančevo - Orlovat - Zrenjanin - Čoka - Kanjiža... , naveo je Vesić odgovarajući u parlamentu na poslanička pitanja u vezi sa železnicom. U evropsku mrežu će ući kargo pruge, dodao je Vesić.

Kako je rekao, u evropsku mrežu će ući i pruge Ruma - Šabac - Loznica, zatim Stalać - Kraljevo - Rudnica i druge. To će će omogućiti da imamo 600 kilometara novih pruga, naveo je Vesić. "Ubacili smo u evropsku mrežu transportnih puteva i sve luke na Dunavu, što znači da možemo kroz projekat 'Zaplovimo Srbijom' da tražimo grantove za luke i marine. Stvaraju se uslovi da uđemo u onu fazu EU, gde do 2030. finansiraju pruge", naveo je Vesić.

Gradimo infrastrukturne projekte u celoj Srbiji, opozicija deli građane

Vesić je izjavio danas u skupštini, u raspravi sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, da opozicija pokušava da podeli građane Srbije i istakao da se novac iz budžeta ulaže u infrastrukturne projekte u celoj zemlji, i to mnogo više nego u Beogradu.

Obradović je prethodno pitao Vesića kakva je to matematika kada svi građani Srbije treba da daju 4,6 milijardi evra za izgradnju beogradskog metroa, iako bi se za 2,8 milijarde evra moglo izgraditi u 100 opština u Srbiji 500 kilometara novog asfalta u svakoj opštini.

"Pokušavate da delite građane Srbije na Beograđane i one koji to nisu, to nije u redu da radite. Rekli ste da vlada plaća metro u Beogradu, to je tačno, ali je ta ista vlada, iz tog istog budžeta, radila i autoput Miloš Veliki do Čačka. Pa šta treba da kažu iz Zaječara, da nije trebalo da se radi autoput do Čačka", rekao je Vesić.