28. april 2023 13:50

Dejan Vuk Stanković: Nema daljeg napredovanja bez formiranja ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Nema daljeg napredovanja bez formiranja ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da nema nikakvog daljeg napredovanja i rešavanja otvorenih pitanja koja su predviđena Evropskim predlogom za razrešenje kosovskog pitanja, bez formiranja ZSO.

Prema njegovim rečima izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u Njujorku da ZSO mora da bude formirana odmah ili dogovora neće biti, znači da je prvi zahtev Srbije, u procesu rešavanja kosovskog pitanja, da se obaveza preuzeta Briselskim sporazumom konačno ispoštuje.

 

"Jedno je priča o formiranju ZSO, drugo je kako će ta zajednica izgledati. Bojim se da će tu biti dosta rapsrave i da to neće ići neprotivrečno i bez oklevanja Aljbina Kurtija da tako nešto uradi. Bez obzira na hitnost formiranja ZSO, treba biti obazriv u pogledu realizacije tog plana, odnosno definisanja nadležnosti koje će pripadati ZSO kao nekoj krovnoj instituciji, koja treba da omogući ostanak i opstanak Srba na prostoru Kosova", rekao je on za Tanjug.

Napominje da ako premijer privremenih institucija Aljbin Kurti bude nastavio onom logikom koju za sada i do sada koristi, Beograd i Priština će posle 2. maja ići u dva suprotna pravca.

"Ukoliko bude odlučio da napravi neki rez i fokusira se na ispunjavanje preuzetih obaveza, zaboravi na neke taktičke smicalice u procesu pregovaranja, smanji nacionalističku retoriku i otvori prostor za neku atmosferu koja bi garantovala uzajamno poverenje između Srba i Albanaca, mogu se očekivati postepeni koraci napred", ocenio je on.

Stanković smatra i da će misija UNMIK-a, u nekom obliku sigurno opstati još određeno vreme, jer ne postoji kapacitet kosovskih institucija da upravljaju Kosovom, niti postoji rešeno pitanje statusa Kosova.