8. maj 2023 18:23

Đorđe Milićević: Prijavite se na konkurs za letnje kampove za mlade iz dijaspore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević: Prijavite se na konkurs za letnje kampove za mlade iz dijaspore

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ RADE BEGOVIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, danas je, tokom posete Negotinu i Zaječaru, pozvao rukovodstva tih opština da se sa svojim projektima prijave na konkurs ministarstva za organizaciju letnjih kampova za mlade iz dijaspore.

Plan je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 15.000 naše dece iz dijaspore, ističe se u saopštenju Milićevićevog kabineta.

Tematski će biti svrstani u tri grupe - eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava.

Svaka lokalna samouprava može da konkuriše sa svojim projektom organizacije kampa, a Vlada će preko našeg ministarstva snositi troškove.

Kako se ističe, letnji kampovi su veoma značajni za unapređenje veza mladih iz srpske dijaspore sa zemljom porekla, kao i za razvijanje prijateljskih i kulturnih odnosa među decom iz različitih delova dijaspore i matice.

Ovi letnji kampovi pre svega treba da našim mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje, a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka.

"Saradnja sa dijasporom je dugoročan proces koji zahteva kontinuiranu pažnju i napor od strane države, uključujući i lokalnu samoupravu. Početkom jula meseca u Beogradu organizujemo veliki sabor dijaspore, kome će prisustvovati više od 200 delegata iz celog sveta", izjavio je Milićević.

Na tom skupu će biti organizovane panel-diskusije u koje će biti uključeni i resorni ministri koji će odgovarati na sva pitanja dijaspore.

"Želimo da čujemo šta ih interesuje, sa kakvim problemima se suočavaju kada, na primer, žele da ulažu ovde i da vidimo kako možemo da im pomognemo i da napravimo mehanizme za rešavanje svih problema. Ovde je nezamenjiva uloga lokalne samouprave i ja sam i danas pozvao naše domaćine da pripreme svoje investicione projekte koji bi privukli privrednike iz naše dijaspore. Mi smo tu da budemo most između investitora iz dijaspore i lokalne samouprave i učinimo sve kako bismo svi zajedno doprineli napretku naše Srbije", istakao je ministar Milićević.

Vladimir Veličković, predsednik opštine, najavio je učešće Negotina u svim projektima koji se tiču saradnje sa dijasporom.

"Opština Negotin se već nekoliko decenija suočava sa velikim odlivom stanovništva, a najveći deo naših sugrađana se odlučio za zemlje Evropske unije, Švajcarsku, ali i Ameriku, Kanadu i Australiju. S obzirom da već treća, četvrta generacija naših ljudi stasava van Srbije i rodnog kraja njihovih roditelja, deka i baka, dragoceno će biti da se deo njih uključi u letnje kampove koji će pojačati njihove veze sa maticom", istakao je Veličković.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je istakao da projekat letnjeg kampa za omladinu iz dijaspore pruža mogućnost da se u različitim oblastima mladi organizuju, okupe i druže, da ne zaborave svoje korene, svoju državu i svoj narod.

Naglasio je da je dobro što kampovi imaju razne teme, pa će kao takvi i zadovoljiti različita interesovanja mladih.

"Zaječar ima šta da pokaže i sigurno će konkurisati, budući da ima bogato kulturno nasleđe, tu je naše profesionalno pozorište i Centar za kulturu, Narodni muzej, a imamo i gradski folklorni ansambl, hor, a u gotovo svakom selu održavaju se manifestacije koje oslikavaju kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije", rekao je Ničić.