8. maj 2023 18:59

Pretnje ministarki Dariji Kisić osudili Siniša Mali i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pretnje ministarki Dariji Kisić osudili Siniša Mali i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar finasija Siniša Mali ocenio je danas da pretnje i uvrede koje su upućene na Tvieru ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić predsavljaju lice opozicije koja bez imalo empatije u politčke svrhe koristi i veliku nesreću koja je zadesila Srbiju.

"Sramotne izjave opozicije i njihovih pristalica, koja nastavlja da koristi jezik nasilja i prostakluka, i to prema ženama, ne prezajući ni od čega, čak ni u ovim najtežim danima za građane Srbije. Kada vam je teško da prihvatite istinu, onda se koristite govorom mržnje, divljate i iživljavate se. Istina je da je tužno što opozicija koristi u političke svrhe veliku nesreću koja je zadesila našu zemlju, bez imalo empatije prema svom narodu", naveo je Mali i naglasio da je to lice opozicije i sve što oni predstavljaju, prenose Novosti.

Ministar Mali reagovao je na niz najgrubljih uvreda i pretnji koje su usledile nakon što je Kisić ocenila da je protest koji je deo opozicije zakazo za danas u Beogradu, politički, da je organizovan u "odsustvu njihovog konkretnog plana da Srbiji bude još bolje i da još više napreduje", kao i da je to "ista retorika i strategija kao i kad je u pitanju nazovi ekološki motiv" za proteste.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost osudilo pretnje Dariji Kisić

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije najoštrije je danas osudilo pretnje i uvrede upućene ministarki za brigu o porodici i demografiju i zamenici predsednice Koordinacionog tela Dariji Kisić, i ukazalo da je reč o govoru mržnje prema ženama, kojim na nedoličan i najprizemniji način pokušava da se diskredituje ministarka Kisić. Koordinaciono telo napominje da ovakave brutalne pretnje i uvrede samo podstiču diskriminaciju žena u srpskom društvu i ugrožavaju napore i dostignuća čitavog društva u pogledu unapređenja prava žena i borbe protiv nasilja.

''Uvrede iznete na račun ministarke u Vladi, kao javne ličnosti su posebno opasne imajući u vidu da samo dodatno obeshrabruju žene i devojčice u Srbiji da se u budućnosti uključe u društvene, političke i javne tokove, i time doprinesu većoj vidljivosti i zastupljenosti žena'', dodaje se u saopštenju koje potpisuje predsednica Koordinacionog tela Maja Gojković.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost apeluje na sve političke i druge aktere, da se bez obzira na svoje političke stavove, uzdrže od govora mržnje i svakog oblika nasilja prema ženama i naglašava da očekuje reakciju i drugih organizacija u oblasti zaštite prava žena. Koordinaciono telo ostaje posvećeno unapređenju rodne ravnopravnosti i položaja žena u Srbiji i njihovom osnaživanju, a borba protiv verbalnog i fizičkog nasilja nad ženama je jedan od prioriteta. dodaje se u saopštenju.