10. maj 2023 14:01

Milosava Matejević: Nove mere mogu da ugroze lovce i lov kao privrednu granu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milosava Matejević: Nove mere mogu da ugroze lovce i lov kao privrednu granu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednica Udruženja lovkinja "Artemide" Milosava Matejević izjavila je danas da nove mere mogu da ugroze lovce i lov, kao jednu privrednu granu koja upravlja državnim resursima kroz različite aktivnosti.

Ona je za Tanjug rekla da javno mnjenje često doživljava lovce kao ubice životinja, ali da lov i lovstvo nije samo odstrel, već je to jedan širi koncept, jedno plansko, organizovano upravljanje državnim resursima divljači, unapređivanje i održavanje staništa i stanišnih uslova za divljač, kako bi ona imala optimalne uslove za svoj razvoj.

 

"Lov i turizam kao jedna privredna grana je razvijen. Krajem prošlog veka je bio mnogo razvijeniji kod nas i taj period se nazivao 'zlatno doba ruralnog turizma' s obzirom da je veliki broj lovaca turista iz inostranstva dolazio u Srbiju da lovi. Danas je to u manjem obimu razvijeno, ali je i dalje veoma značajno, pogotovo u ruralnim područjima gde druge oblasti ne mogu da se razvijaju. U tom smislu je on veoma značajan", objasnila je ona.

Matejević napominje da korišćenje resursa u ruralnim područjima donosi ekonomsku dobit tim zajednicama i da se, od profita koji se ostvaruje kroz lovni turizam, veliki deo ulaže u zaštitu divljači i unapređivanje staništa.

 

"Lov je jedna ozbiljna privredna grana gde je zaposleno preko 1000 ljudi samo u lovištima, kao i u drugim raznim mestima koja se tiču proizvodnje opreme, prodaja oružja" rekla je ona.