12. maj 2023 12:03

Dušan Janjić: Tolerisanje izbora na Kosovu od strane Evrope je jedan od okidača za nove sukobe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Janjić: Tolerisanje izbora na Kosovu od strane Evrope je jedan od okidača za nove sukobe

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Tolerisanje izbora za gradonačelnika, na severu Kosova, od strane Evrope je jedan od okidača za nove sukobe, izjavio je danas predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Kaže da se dugo skretala pažnja da ne može da se pređe preko činjenica da postoji vakuum na severu Kosova, i da je poverenje građana uzdrmano onog trenutka kada su srpska lista i predstavnici Srba napustili institucije.

 

Dodaje da su Amerikanci stalno upozoravali na to da će nešto uraditi oko povratka predstavnika Srba u institucije, posebno u bezbednosne institucije i da će posebno nešto uraditi povodom uklanjanja tih rizika.

Janjić napominje da su politika reciprociteta koju sprovodi Aljbin Kurti i politika dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dve totalno različite politike, iako su sve ponašali kao da su iste, zaključio je on.

"Ne samo da je bilo tolerancije, bilo je čak i nekih poteza Lajčaka, koji su ohrabrivali Kurtija. To što Lajčak sada kaže da se zna pritoritet i redosled obaveza. Zna se, ali se ne poštuje. Nije ni on poštovao jer je bio dogovor da se prvo uspostavi bezbednost, kako je govorio i Eskobar i Hil ovde, pa onda da se razgovara o normalizaciji. Oni su počeli da forsiraju razgovore o normalizaciji, Zajednici opština, a da tolerišu izbore", navodi on.

Objašnjava da kada Kurti kaže da je spreman za potpunu implementaciju onoga što je dogovoreno u Briselu i Ohridu, znači da on želi da bude taj koji će napisati predlog i nacrt, čak i da promeni upravljački tim koji nije imenovao.

 

Govoreći o otvaranju mosta na Ibru, Janjić kaže da je vreme za otvaranje mosta na Ibru odavno bilo, ali ako se gleda sa stnovišta fizičke bezbednosti on je faktički otvoren, jer, dodaje tu može svaka bolje organizovana huliganska ili druga grupa da pređe, i prelaze.

"U glavama on je simbol bezbednosti za Srbe, jer je tu ta linija razdvajanja koja u nekom periodu 2000. godine spašavala živote. To je bila linija prihvatanja Srba koji su bežali sa juga. To ne može u ovim okolnostima napetosti. Ako bi neko to pokušao da ukloni, onda bi dobio barikade", zaključio je on.