15. maj 2023 14:56

Ministar Đerlek sastao se sa direktorom Nacionalne akademije za javnu upravu, dogovorili saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Đerlek sastao se sa direktorom Nacionalne akademije za javnu upravu, dogovorili saradnju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIĆ

BEOGRAD - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas sa direktorom Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) Dejanom Miletićem sa kojim je dogovorio saradnju sa tom važnom institucijom, koja predstavlja jedan od najvažnijih nosilaca reforme javne uprave.

Ministar Đerlek istakao je da je saradnja sa NAJU izuzetno važna u svetlu ojačavanja kadrovskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, dodajući da uspostavljanje jasne kohezione politike predstavlja jednu od najvažnijih tema u državi, kako za kreiranje domaće razvojne strategije, tako i u pogledu napretka u približavanju evropskim regulativama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Imajući u vidu da je regionalni razvoj visoko na lestvici prioriteta kada je u pitanju proces evropskih integracija, ministar Đerlek je ukazao i na neophodnost intenzivnije edukacije službenika javne uprave o regionalnom razvoju i regionalnoj politici, kako bi gradovi i opštine imale što veće benefite od evropskih fondova i projekata za unapređenje životnog standarda.

Govoreći o budućoj saradnji, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu ocenio je da je za uspeh reformi, koje se odnosi i na sve naše opštine, okruge i regione, izuzetno važna koordinacija i saradnja svih nivoa i instanci i naveo da je za pet godina postojanja Akademije više od 60.000 polaznika obuka steklo određena znanja i potrebne veštine.

Ministar Đerlek pohvalio je zalaganje ove institucije u podizanju nivoa znanja i kapaciteta na nivou cele javne uprave, ukazujući na to da je obrazovanje ključno za dalji razvoj i napredak države.