17. maj 2023 18:13

Kristofer Hil: Borba protiv homofobije, bifobije i transfobije mora da se nastavi svuda u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kristofer Hil: Borba protiv homofobije, bifobije i transfobije mora da se nastavi svuda u svetu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da je SrbijA na polju borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije napravila napredak i ocenio da ta borba, koja mora biti nastavljena, nigde na svetu nije laka.

"U Srbiji je napravljen veliki progres, ali ta borba nigde nije laka, nije laka ni u SAD, oni koji misle suprotno očigledno da tamo nisu bili. Svi moramo da nastavimo naše napore, bilo u Srbiji, bilo u SAD ili bilo u kojoj drugoj državi na svetu", rekao je Hil novinarima povodom Međunarodnog dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a nakon otvaranja izložbe "Cveće - EuroPride 2022 kroz analogni objektiv".

 

Ambasador je naveo da je veoma zadovljan što se stvari u Srbiji kreću nabolje, proces ide u pozivnom pravcu, kao i razumevanje.

Podsetio je da je pre nekoliko dana kada je Srbiju zadesila socijalna kriza druge vrste, naglasio da je potrebno da se međusobno bolje čujemo i da budemo ljubazniji jedni prema drugima.

Zato je Prajd info centar upravo najbolje mesto gde treba započeti svako razumevanje jer je Prajd info centar "kor toleralncije i potrebe da svima bude bolje", rekao je ambasador Hil, koga su predstavnici organizacije ''Civil Rights Defenders'' upoznali i sa činjenicom da su napravili plan i program Prajda zakazanog za 9. septembar i da će ga obajviti naredne nedelje.

Dodao je da ga dolazak u Prajd info centar podseća na prošlogodišnji Juroprajd i borbu LGBTIQ zajednice za svoja prva.

"Bio je to važan dan koji je nakon velikih napora završen uz olakšanje za LGBTIQ zajednicu. Zato nastavite vaš veliki rad i trud", rekao je Hil i pozvao sve da "budu bolji", bilo u politici, bilo u svojim porodicama.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije u Prajd info centru u Beogradu otvorena je izložba fotografija "Cveće – EuroPride 2022 kroz analogni objektiv", čiji je autor Filip Bojović (1984), grafički dizajner i fotograf koji živi i radi u Novom Sadu. Na fotografijama su predstavljeni "i intimni i sirovi momenti volontera, iza bine, pored prijatelja, sa voćem, uz poljupce, stres, smeh, šminku i ponos".

Taj Međunarodni dan obeležava se u znak sećanja na 17. maj 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Na zvaničnom otvaranju izložbe bio je i šef delegacije EU Emanuel Žiofre.