19. maj 2023 18:13

Brnabić: Na delu pokušaj destabilizacije Srbije od strane stranih službi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Na delu pokušaj destabilizacije Srbije od strane stranih službi

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIA

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u Srbiji posle dva masovna na ubistva na delu, kako je rekla, direktan pokušaj destabilizacije Srbije od strane stranih službi i ponovila da u Srbiji neće biti promene vlasti bez izbora.

Brnabić je, na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o bezbednosnoj situaciji, rekla i da na sednici Vlade nisu imali nijedan neusaglašen stav, a ne da je neko napuštao sednicu.

"Poručujem građanima Srbije da ne verujemu u laži, dezinformacije i pokušaje da se stvori haos u Srbiji od strane stranih službi. Ovo je sve što se dešava direktno od stranih službi, sve što se dešava je direktna destabilizacija Srbije", poručila je premijerka.

Srbiji hoće da slome kičmu, nećemo dozvoliti stranim službama da mešetare

Predsednica Vlade je izjavila danas da Srbiji hoće da slome kičmu, pored ostalog i jer je pokazala da Priština neće da formira Zajednicu srpskih opština, ali da država neće dozvoliti stranim službama da mešetare po njoj.

Brnabić je na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o bezbednosnoj situaciji objasnila da ima mnogo razloga za takav stav, navodeći da to može biti zato što, između ostalog, naša država jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i jer predsednik Srbije Aleksandar Vučič insistira na vođenju nezavisne i samostalne spoljne politike. 

"Možda zato što žele da nam polome kičmu oko Kosova i Metohije. Možda zato što smo doterali cara od duvara pa smo pokazali da neće da implementiraju sporazum koji je potpisan pre više od 10 godina, a koji garantuje međunarodna zajednica svojim potpisom. Zato što smo pokazali da Priština neće da formira Zajednicu srpskih opština, pa sada nemaju gde i hoće nama da slome kičmu, time što će da destabilizuju Srbiju, pa plasiraju lažne informacije i dezinformacije preko medija koje oni direktno kontrolišu. Šta može drugo to da bude? Meni se zaista čini da je sve više nego očigledno", rekla je ona.

Opozicija i tajkunski mediji zloupotrebljavaju i poljoprivrednike

Ana Brnabić je izrazila danas žaljenje zbog odnosa tajkunskih medija prema poljoprivednicima koji su za njih bili "heroji" i "ljudi koji nas hrane" sve dok su bili nezadovoljni, a čim su postigli dogovor sa državom, postali su "Vučićevi poljoprivrednici".

"Poljoprivednici sa kojima smo juče postigli dogovor, 28. aprila bili su heroji u tajkunskim medijima, sa naslovima 'Sramotna otkupna cena', 'Besni poljoprivrednici sa mrtvačkim sanducima planiraju dolazak kod Vučića', i sada kada su došli i dogovorili se počinje hajka na te iste ljude, zovu ih Vučićevi poljoprivednici", rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije odgovrajući na kritike jednog od poslanika koalicije MORAMO Aleksandra Jovanovića Ćute. 

Jedan od poljoprivednika o kojem su pisali bio je tada čovek koji nas hrani, a sada kada je postignut dogovor čovek koga smo podmetnuli, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Premijerka nakon obraćanja Miroslava Aleksića: Zloupotrebili ste sve što ste mogli politički

Premijerka je izjavila da je od danas poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izgubio svako poštovanje, pošto je napao doktorku Milicu Pejović Milovančević, potpredsednicu Radne grupe za zaštitu mentalnog zdravlja dece, a koja je, kako je navela, od prvog dana posle tragedije sa decom i roditeljima u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

Brnabić je, navela na sednici Skupštine, na kojoj se raspravljalo o bezbednosnoj situaciji, da Aleksića više nikada neće osloviti sa "poštovani narodni poslaniče", već samo sa "narodni poslaniče", jer je, kako je rekla, zloupotrebio politički sve što se moglo zloupotrebiti.

Brnabić je nakon odgovora Aleksiću odgurnula mikrofon.

"Vi ste dotakli dno, nema dalje. Nemate nikakav etički ni moralni standard, neka vam je na čast šta radite i kako radite. Zloupotrebili ste sve što ste mogli politički, od mrtve dece, porodičnog nasilja stigli ste i do naših najvećih stručnjaka. Vi ste napali ženu koja je potpredsdnik radne grupe za mentalno zdravlje dece, specijalistu psihijatrije Milicu Pejović Milovančević, jednu od naših najvećih eksperata, direktora Instituta za mentalno zdravlje, redovnog profesora na fakultetu. Vi se usuđujete njoj nešto da kažete. Zašto? Zato što je pristala da bude u radnoj grupi? Šta želite, da izađe iz radne grupe? To je dobro za ovu zemlju i za tu decu? Žena koja je prvi dan ušla u školu Vladislav Ribnikar i do dan danas nije izašla? Jel vi razumete da ima nešto što je iznad politike? Jel vi razumete da ste napali ženu koja brine o mentalnom zravlju naše dece?! Na šta liči da uzimate tu ženu u usta?”, upitala je premijerka.
 

Ana Brnabić opoziciji: Šetate sa onima koji prete ubistvom i silovanjem

Brnabić je izrazila danas žaljenje što se opozicioni lideri nisu ogradili od pojedinaca sa kojima zajedno šetaju na protestu, a koji, kako je rekla, pozivaju na direktno ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao i onih koji njoj prete silovanjem.

Brnabić je rekla da nema ništa protiv mirnih protesta, da ih uvažava i prati sa dužnom pažnjom, ali da ne razume i ne prihvata da se namerno maltretiraju drugi građani, čak i oni koji Srbiju koriste kao tranzitnu zemlju.

"Šta su vam krivi građani, zašto oni dva sata ne mogu da prođu. Zašto? Zašto ih maltretirate", pitala je Brnabić opozicione poslanike na današnjoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o bezbednosnoj situaciji u zemlji.