23. maj 2023 16:23

Ambasadorka Etiopije: Postoji prostor za dublju saradnju u oblasti nauke i tehnologije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadorka Etiopije: Postoji prostor za dublju saradnju u oblasti nauke i tehnologije

Foto: TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović

BEOGRAD - Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Etiopije ostaju posvećeni unapređenju saradnje između dve zemlje kroz povezivanje mladih dve zemlje i planiranju konkretnih aktivnosti u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, saopštilo je danas to ministarstvo posle sastanka njegovih predstavnika s ambasadorkom Etiopije.

Predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, predvođeni pomoćnicom ministarke iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ivane Vukašinović, održali su sastanak sa ambasadorkom Savezne Demokratske Republike Etiopije u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Demitu Hambisa Bonsa.

Na sastanku je bilo reči o planovima za učvršćivanje prijateljstva između dve zemlje na temeljima zajedničkog razvoja naučnih i tehnoloških dostignuća a obe strane su izrazile zadovoljstvo rezultatima sastanka i istakle spremnost za buduću saradnju i razmenu znanja.

Srbija i Etiopija su prijateljske zemlje i ima prostora za produbljenje saradnje u oblastima nauke i tehnologije, rekla je ovim povodom ambasadorka Bonsa.

Ambasadorka je izrazila zadovoljstvo povodom mogućnosti da češće boravi u Srbiji kao prijateljskoj zemlji koja je kroz istoriju pokazala spremnost da pomogne napretku Etiopije.

S tim u vezi, predložila je da se u narednom periodu razmotre načini kako bi mladi studenti iz Etiopije dobili više prilika da uče i usavršavaju se u oblastima nauke i tehnologije upravo u Srbiji, kao i načini na koje bi došlo do transfera znanja i veština, što kroz odlaske srpskih naučnika u Etiopiju, tako i dolaske naučnika iz Etiopije u Srbiju.

Bonsa je izrazila želju da studenti Etiopije kroz stipendije i razmene budu uključeni u tokove nauke, tehnologije i inovacija Srbije, navodi se u saopštenju.