23. maj 2023 21:16

Dalibor Jevtić: Presuđeno da je Srbin optužen u slučaju "Brezovica" neosnovano u pritvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dalibor Jevtić: Presuđeno da je Srbin optužen u slučaju "Brezovica" neosnovano u pritvoru

Foto: Tanjug TV

ŠTRPCE - Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić saopštio je danas da je ustavni sud u Prištini doneo presudu da je jedan od optuženih u slučaju "Brezovica" Jadran Kostić neosnovano u pritvoru od decembra 2021. godine i da su mu povređena ljudska prava.

Kako je naveo na svom Fejsbuk nalogu, ustavni sud je danas objavio presudu na osnovu žalbe Kostića, koje je predata još u junu prošle godine.

"Dakle ono o čemu govorimo već neko vreme je sada ovom odlukom Suda dobilo potvrdu. Jadran Kostić, i čvrsto verujemo i svi ostali koji su još uvek u pritvoru od decembra 2021. godine, su protiv pravno i uz kršenje osnovnih ljudskih prava, odvojeni od svojih porodica godinu i šest meseci", napisao je Jevtić.

Istakao je da je trebalo puno vremena, strpljenja, ali i vere da će pravda ipak na kraju pobediti i da će osnovna ljudska prava Jadrana Kostića i ostalih uhapšenih na kraju ipak biti ispoštovana.

Dodao je da, ne ulazeći u sam sudski proces oko kojeg suđenje još nije ni počelo, oseća obavezu da i u ime porodice Kostić, porodica ostalih koji se još nalaze u pritvoru i hiljade građana koji su na nekoliko protesta pozvali na pravdu, postavi pitanje kako je moguće da ljudi koji pucaju u decu, u ljude, budu brzo pušteni iz pritvora, dok oni koji su ugledni i poštovani građani nemaju, ni u okviru važećih zakona, prava da budu tretirani na način koji to upravo zakoni i predviđaju.

Jevtić je naveo primer bivšeg direktor urabnizma Dimitrija Račićevića, koji je optužen za izdavanje dozvola u jednom procesu i za neizdavanje dozvola pred istim sudom.

"Postoji još puno drugih pitanja. Verujući u pravdu, insitiraćemo na njoj. Strpljivo. Na ovu i druge teme ću uskoro govoriti baš kao što sam i obećao", naveo je Jevtić.