31. maj 2023 10:09

"Demostat": Za smirivanje tenzija na KiM presudan dogovor unutar Kvinte

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Demostat": Za smirivanje tenzija na KiM presudan dogovor unutar Kvinte

Foto: AP Photo/Marjan Vucetic

BEOGRAD - Za korak ka smirivanju aktuelnih tenzija i normalizaciji odnosa na Kosovu i Metohiji je presudan dogovor unutar Kvinte, gde je neophodno da preovlada stav SAD, bez čijeg prisustva bi verovatno već došlo do pravog oružanog sukoba, navodi danas Demostat.

U analizi aktuelne situacije na KiM, Demostat je ocenio da je odbijanje Aljbina Kurtija da se povinuje zahtevima predstavnika EU i SAD za formiranjem Zajednice srpskih opština, jedan od glavnih uzroka eskalacije i da bez ZSO teško može doći do dugoročne normalizacije.

Sagovornici Demostata, novinar Milivoje Mihajlović i direktor RTV KIM iz Čaglavice Isak Vorgučić, ocenili su da je neophodno da međunarodna zajednica pojača pritisak kako bi se problem sklonio sa ulica.

Mihajlović je naglasio da je sada pred međunarodnom zajednicom zadatak da ukloni kosovsku policiju i gradonačelnike sa severa, kako bi se otvorio prostor za dijalog i pregovore dve strane.

On je rekao da se čini da Kurti ima ozbiljnu podršku nekog centra moći na Zapadu i da je to izvor njegove nepopustljivosti.

Prema Mihajloviću, pred međunarodnom zajednicom su tri opcije, od kojih samo jedna može da otvori ozbiljan prostor za pregovore i dijalog, a to je da Kfor, kao ozbiljna snaga na terenu, razdvoji dve strane i skloni albanske gradonačelnike i snage kosovske policije sa severa, što bi, po njemu, otvorilo ozbiljan prostor za pregovore i dijalog i donekle ispravilo stvar.

Kao drugu mogućnost, on vidi da Kfor i međunarodna zajednica nastave agoniju i da gradonačelnici dolaze na posao u pratnji stotina policajaca, što bi, po Mihajloviću, otvarilo mogućnost za nove koflikte.

Najgori i najneizvesniji scenario, ocenjuje on, bi bio da se konflikti nastave i da Beograd bude primoran na intervenciju kako bi zaštitio Srbe na severu od policijskog terora i brutalnosti, što bi se, kako je naveo, pretvorilo u mnogo ozbiljniji konflikt koji ne bi bio ni lokalnog ni regionalnog karaktera.

Vorgučić smatra da se situacija neće stabilizovati dok vlast na severu ne preuzmu oni koji mogu da dobiju većinu glasova građana, ali je i upozorio da sukobi sa Kforom ne mogu doneti ništa dobro Srbima.

Demostat navodi da je ovog puta većini zapadnih partnera jasno ko je odgovoran za poslednji incident, budući da se Kurti oglušio čak i o poruku državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Sagovornicima Demostata smatraju i da je Beograd napravio pogrešnu procenu kada je u pitanju napuštanje institucija i da je time učinjen korak unazad.

U tekstu se još navodi da je situacija na KiM izazvala i reakciju zvanične Moskve, kojoj, kako se ocenjuje, aktuelne tenzije odgovaraju, jer je Balkan trenutno jedno od potencijalnih žarišta u Evropi.