11. jun 2023 15:55

Vlade Radulović: Međunarodna istraga mogla bi da utvrdi krivca za rušenje brane Kahovka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Međunarodna istraga mogla bi da utvrdi krivca za rušenje brane Kahovka

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Rušenje brane Nova Kahovka kod Hersona predstavlja jedan od važnijih događaja rata u Ukrajini, ali je, kao i neke ranije prekretnice poput Severnog toka ili Buče, i ovaj slučaj obavijen je velom misterije, pa za sada izostaje odgovor na suštinsko pitanje - ko je kriv.

To je za Tanjug rekao vojni analitičar Vlade Radulović i ukazao da bi jedino međunarodna istraga mogla da odgovori na ovo pitanje.

 

Dodao je da nije sigurno ni da li će ijedna strana zvanično preuzeti odgovornost, ali se može govoriti o tome kako rušenje brane utiče na planove Kijeva i Moskve.

"Bojim se da je sve propaganda, jer jedna strana optužuje drugu i obratno. Jedina istraga koja bi mogla da odgovori na ova pitanja je međunarodna, da se formira međunarodna grupa, jer čini mi se mimo toga je jako teško da se reši", dodao je on.

Radulović je rekao da ko je kriv može da se tumači i na način ko je pretrpeo veće posledice.

"Po onome što može da se vidi na fotografijama je da je eksplozija došla iznutra, nakon miniranja, ali teško granata može da to napravi. Međutim, postoji jedna druga prizma kroz koju može da se posmatra - da je brana bila nekoliko puta na meti artiljerijskih udara kada nije popustila. Možda je sada došao trenutak. Na sve to ima segment da je po tom vrhu brane bio put komunikacija", dodao je on.

Radulović je rekao da sada Ukrajinci imaju veliki problem, jer su došli u situaciju da kada spremaju kontraofanzivu, morajui da koriguju snage da spašavaju civile iz poplavljenih delova, da organizuju prihvat.

"Mislim da Ukrajincima to nije trebalo, jer su se spremali za druge stvari", dodao je on.

Radulović je rekao da se oni žale da im je otežano spasavanje, jer ih Rusi granatiraju non stop i to je takođe problem.

Istakao je da su sa ruske strane šture informacije i da to ne čudi, međutim da se bojažljivo diskutuje i u ruskim krugovima da li je i koliko Rusija žrtvovala vojnika na tom potezu.

Radulović je podvukao da ima nejasnih stvari sa obe strane i da jedino međunarodna nezavisna istraga može da utvrdi šta se tačno dogodilo.

Prokomentarisao je i kontraofanzivu Ukrajine.

"Ako Ukrajinci sa ofanzivom ne uspeju ništa, tj. ako ne zadaju udarac neprijatelju i ne neutrališu ga i ako ne oslobode značajan deo terirotije - to nije dobro", istakao je on.

Pukovnik u penziji Boško Zorić je rekao za Tanjug da je najintrigantnije što SAD i NATO sa svim svojim sredstvima ne potvrđuju ko je to uradio, jer oni to sigurno znaju.

Zorić objašnjava da ukoliko se brana koristi kao vojni legitimni cilj, moraju da se zaštite civili.

"Koriste se brane, i SAD je koristio, ali imate obavezu da zaštite pre svega civilno stanovništvo, nema veze da li je vaše ili protivničke strane, dužni ste da uklonite civile iz zone gde je poplavni talas i da im uklonite pokretnu imovinu, a za nepokretnu će te kasnije snositi odgovornost, to je dužnost vojske", rekao je on.

Rekao je da to područje drže Rusi od početka agresija, da je u pitanju oblast dužine od tri kilometra i da to može 50 vojnika da čuva, a da diverzantni ne mogu da priđu čak ni podvodnim putem neprimećeni.

Objašnjava da kada se grade i drže ovakvi strateški objekti , oni se već pripremaju za miniranje i rušenje u slučaju odbrane države, kada za to ne postoji drugi način i neprijatelj ne može da se zaustavi.

Zorić je dodao da što se tiče kontraofanzive na frontu ona je krenula celom dužinom i to onako kako vojnici treba da rade, ali da međutim Ukrajina nije zacrtala svoj težišni pravac.

"Ako ne uspe kontraofanziva to je kraj ukrajinske vojske i to vodi kraju rata i pregovorima" dodao je on.