12. jun 2023 13:55

Selaković: Kapitalne investicije ekonomski osnažile ljude u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Kapitalne investicije ekonomski osnažile ljude u Novom Sadu

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da u Novom Sadu od 2018. godine broj primalaca novčane socijalne pomoći opada u proseku za 2,5 odsto, što je rezultat ekonomskog osnaživanja Srbije i Novog Sada.

 

"U Novom Sadu imamo niz kapitalnih investicija koje su zapošljavale ljude, ekonomske ih osnaživale, omogućavale im da se zaposle, da reše pitanje svojih stalnih prihoda i da siđu sa liste primaoce novčane socijalne pomoći i nama treba da bude cilj da ekonomski osnažimo svakoga ko je radno sposoban da se zaposli, počne da radi da ne bi bio na novčanoj socijalnoj pomoći", rekao je Selaković na međunarodnoj konferenciji "Dani socijalne zaštite, nasilje, uzroci, mere i intervencije".

Selaković je istakao da je veoma važno što udruženja građana prisustvuju na konferenciji i apelovao na socijalne radnike da pozovu predstavnike verskih zajednica i uključe ih u zajedničko delovanje.

"Kao društvo treba mnogo više da se bavimo prevencijom, nama se pojam porodice sve više i više vezuje za priče kao što su nasilništvo, ubistvo, stradanje, da li to znači da porodica ne treba da postoji zato što se to u njoj dešava, ne ja sam potpuno suprotnog mišljenja", ocenio je Selaković.

Selaković je istakao da treba osnažiti porodicu tako da u njoj ne dođe do nasilja među partnerima, decom i roditeljima, kao i da ne dođe do nasilja u školi.

Kako navodi resorni ministar, ohrabruje ga činjenica da Centar za socijalni rad u Novom Sadu pridaje značaj podršci ranom roditeljstvu.

On je dodao i da je potrebna bolja komunikacija i umreženost centara za socijalni rad na teritoriji Srbije.

"Da se više viđate, da razgovarate o praksi koju imate, da iz nje izvlačimo ono najbolje što možemo da postignemo kao društvo", rekao je Selaković.

Direktorka Centra za socijalni rad Novi Sad Jerena Zorić rekla je da je neophodno afirmisati rad ustanova socijalne zaštite jer mnogi ljudi i dalje ne znaju šta je zapravo njihova osnovna funkcija.

"Odatle i ideja za Danima socijalne zaštite i nadam se da će se od sada održavati svake godine. Stručnjaci u centrima za socijalni rad rade jedan od najlepših, ali i najzahtevnijih poslova. I to nije samo posao, jer kad odu kući sa sobom nose sudbine i probleme svojih korisnika i razmišljaju kako da ih reše", navela je Zorić.

Prema rečima Zorić, centri za socijalni rad su često predmet kritike zbog nedovoljne informisanosti ljudi.

"Pružamo pomoć i podršku deci, mladima, odraslima i ostarelim ljudima, utehu onima koji pate, nemoćnima vraćamo snagu i štitimo prava onih koji to nisu u stanju. Štitimo roditelje od dece, decu od roditelja, partnere jedne od drugih i nekad ljude od njih samih. Zato smo često i predmet kritike, osude i nezadovoljstva građana, a najviše zbog toga što nisu dovoljno informisani", istakla je Zorić.

Tema ovogodišnje konferencije je nasilje, uzroci, mere i intervencije, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić se u svom obraćanju osvrnuo na zadatak lokalne samouprave da unapređuje kvalitet života svih građana posebno najranjivijih i najosetljivijih grupa.

"Za Grad Novi Sad je od izuzetne važnosti osnaživanje ustanova socijalne zaštite jer ostvaruju kvalitet u podršci deci i odraslima, kao i starima koji su suočeni sa porodičnim nasiljem. Zato postoje i dnevni boravci za osobe u riziku, savetovalište za brak i porodicu i slično. Samo u prošloj godini 24.360 naših sugrađana je koristilo usluge Centra za socijalni rad Novi Sad i taj podatak potvrđuje da je problem nasilja u društvu i da ne smemo da ga zanemarujemo već naprotiv da se bavimo prevencijom", rekao je Đurić.

U radu međunarodne konferencije "Dani socijalne zaštite" osim predstavnika centara za socijalni rad iz cele Srbije, regiona i nekih evropskih zemalja, učestvuju i predstavnici policije, pravosuđa, tužilaštava i advokati, kao i udruženja građana, što prema rečima organizatora govori u prilog činjenici da u vezi sa problemima u ovoj oblasti, a naročito nasiljem treba povezati sve najvažnije institucije i uključiti celo društvo.

Ovu dvodnevnu Međunarodnu konferenciju koja se održava prvi put u Srbiji organizovali su Udruženja "Novosadski centar" u saradnji sa Centrom za socijalni rad Grada Novog Sada (CZSRNS) i uz podršku lokalne samouprave.