16. decembar 2022 16:05

Dačić: UN najznačajnija organizacija za očuvanje teritorijalnog integriteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: UN najznačajnija organizacija za očuvanje teritorijalnog integriteta

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob i istakao da su za Srbiju UN jedna od najznačajnijih multilateralnih organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dačić je istakao da je UN znaccajna organizacija i kao partner u ostvarivanju sveukupnog ekonomskog i društvenog razvoja, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je pozitivno je ocenio dosadašnju blisku saradnju sa Timom UN, na čelu sa stalnom koordinatorkom, posebno kroz pružanje podrške u implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, kao i Okvira saradnje UN i Srbije za period 2021-2025, što, kako je navedeno, u značajnoj meri doprinosi ostvarivanju nacionalnih razvojnih prioriteta.

Fransoaz Žakob ukazala je na značaj Agende 2030, sa posebnim osvrtom na značaj pitanja klimatskih promena i ljudskih prava.

Ona je informisala je o aktivnostima Tima UN, kao i o globalnim inicijativama u kojima Srbija učestvuje i sprovodi ih na nacionalnom nivou.

Sastanku je prisustvovala i direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova, koja je informisala o aktivnostima u oblasti prava dece u Srbiji.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će uspešna i dobra saradnja UN i Srbije biti nastavljena i ubuduće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.