15. jun 2023 15:36

Zamenici šefa Misija zemalja članica EU posetili Istočnu Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zamenici šefa Misija zemalja članica EU posetili Istočnu Srbiju

Foto: TANJUG/GIZ/ David Miljković

BEOGRAD - Tokom dva dana, 14 zamenika šefa Misija zemalja članica EU u Srbiji posetilo je lokalitet Lepenski Vir, novoobnovljenu tvrđavu Fetislam u Kladovu, Mokranjčevu kuću, Manastir Bukovo i Rajačke Pivnice u Negotinu, kao i turističko domaćinstvo Casa DaFin u Tekiji.

Neki od najznačajnijih objekata kulturnog nasleđa Srbije kao i arheoloških lokaliteta nalaze se u Istočnoj Srbiji, a veliki broj njih obnovljen je ili rekonstruisan sredstvima Evropske Unije i Nemačke vlade u cilju očuvanja kulturne baštine Srbije, zatim očuvanja određenih objekata pod zaštitom UNESKO-a, saopšteno je iz EU info.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da je poseta Istočnoj Srbiji planirana jer je želela da fokus posete bude kulturno nasleđe.

"Posetom od Lepenskog Vira do obnovljene tvrđave Fetislam pokrili smo nekih desetak hiljada godina, kako srpske, tako i evropske istorije i nastavićemo da pomažemo ovaj region fondovima Evropske Unije", rekla je ona.

Gradonačelnik Kladova Saša Nikolić naglasio je da bez fondova Evropske Unije obnova Fetislama, kao i brojni drugi projekti ne bi bili mogući i dodao da je jaka podrška resornog ministarstva takođe doprinela realizaciji svih projekata.

Drugog dana posete, grupa diplomata je obišla Mokranjčevu kuću u Negotinu, koja je i svojevrsni muzej posvećen velikom srpskom kompozitoru, a koja će zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" dobiti moderan mokri čvor.

Najveće infrastrukturno ulaganje u opštini Negotin iz ovog projekta obuhvatiće Rajačke pimnice, gde će oko 2,8 miliona evra iz istog projekta koji finansira EU i sufinansira Vlada Nemačke, biti uloženo u uvođenje vodovoda i kanalizacije i postavljanje nove trafo-stanice, elektromreže i javne rasvete i popločavanje pešačkih staza u kompleksu ovog vinskog sela.

Dvodnevna poseta završena je u Boru obilaskom Instituta za rudarstvo i metalurgiju gde se delegacija sastala sa pomoćnikom gradonačelnika Bora, Nikolom Marićem, a u razgovoru sa predstavnicima Instituta i obilaskom nekih od laboratorija uverila u kvalitet rada i rezultate projekata prekogranične saradnje i HORIZON-a.

U Boru su se diplomate sastale i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" finansira Evropska unija sa 22 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 2.3057.000 evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Srbije.

Projekat je fokusiran na osam opština istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, i to: Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek, kao i opštinu Topola u centralnoj Srbiji.