16. jun 2023 15:11

SUP: Politički je popularno tražiti smenu Gašića, ali nije osnovano

Izvor: TANJUG

podeli vest

SUP: Politički je popularno tražiti smenu Gašića, ali nije osnovano

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Strukovno udruženje policije povodom zahteva dela javnosti koja predlaže da se izglasa nepoverenje ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, zbog masovnih ubistava, saopštilo je danas da nema zakonske odgovornosti ministra u tim događajima i da smene ministara koje se traže nisu osnovane.

"Iako je politički popularno u ovom momentu tražiti smene ministara, iste bi trebalo da su temeljene na objektivnim, obrazloženim i argumentovanim razlozima, a u ovim slučajevima to nije osnovano", ukazuje se u saopštenju u kome se napominje da je veći problem u unutrašnjim odnosima u okviru Direkcije policije.

Kako se dalje navodi u saopštenju, ministar nije u obavezi, niti je logično da poseduje informaciju o nekom pojedincu koji u nekom ruralnom naselju poseduje više oružja od čega i automatsko, a kojim je "vitlao" po ulici, kao što su mediji prenosili da je bio slučaj sa ubicom iz Mladenovca.

"Sa druge strane to je operativna informacija koju bi morala da poseduje mesno područna policijska stanica, a postavlja se pitanje i zašto su komšije i meštani ćutali o svemu tome", dodaje se u sapoštenju.

Podsećaju da su propisani poslovi ministra unutrašnjih poslova kao strateškog rukovodioca da rukovodi i komanduje radom, unapređuje i kontroliše rad i obezbeđuje sve preduslove za ostvarivanje ciljeva ministarstva.

Smatraju i da je nedopustivo da skoro dve godine policija nema direktora policije, navodeći da nema objektivnog razloga zašto se ne raspisuje konkurs za direktora policije.

U Udruženju ističu da nije profesionalno u ovom momentu da se celokupna sistematizacija odlaže zbog, kako kažu, nekolicine službenika koji ne ispunjavaju uslove za radna mesta koja su im projektovana, iako ima kandidata koji ispunjavaju sve uslove.