21. jun 2023 12:12

Branko Branković: Osnova dobrih odnosa Srbije i Kube je Pokret nesvrstanih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Branković: Osnova dobrih odnosa Srbije i Kube je Pokret nesvrstanih

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Nekadašnji ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama Branko Branković ocenio je danas da je osnova i podloga dobrih odnosa Srbije, odnosno ranije Jugoslavije i Kube Pokret nesvrstanih.

Kako objašnjava Branković za Tanjug, nastankom Pokreta nesvrstanih saradnja između tadašnje Jugoslavije i Kube, a sada između Srbije i Kube bila je izvanredna, a vrhunac svega toga je bio kada je na šestom samitu u Havani, tadašnju delegaciju Jugoslavije prevodio predsednik Josip Broz Tito, koji je tada dobio poštovanje za mir u svetu i poštovanje povelje UN i principa međunarodnog prava.

"Ja sam imao čast i zadovoljstvo da budem generalni sekretar te delegacije. Pprijem koji je tadašnji predsednik delegacje Tito imao u Havani, mislim da niko od svih ostalih delegata, kojih je bilo na desetine, nije imao,pre svega zato što je poštovanje prema pokretu nesvrstanih i Titu bilo na visini ne samo poštovanja njega kao čoveka, nego i za sve što je uradio za mir u svetu i za poštovanje povelje UN", rekao je Branković.

Branković kaže da Beograd i Havanu spaja borba za principe po kojima međunarodni odnosi treba da se vladaju, borba u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija, jer, kako napominje, UN, povelja, principi povelje i međunarodno pravo koje je izgrađeno na principima, su maksimalno dobri, ali je problem što članice UN to ne poštuju, što se pokazalo bombardovanjem Jugoslavije.

Ističe da bi bio iznenađen da predsednik Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes nije odlučio da poseti Srbiju jer, kako kaže, to je deo tradicije koja traje 120 godina.

"Ono što spaja narod Srbije i Kube opet jeste borba kroz UN, za jedan novi poredak nakon svega što se događa oko Ukrajine, kada ništa više neće biti kao što je bilo", rekao je on i dodao da se nada da će multilateralizam koji je nekada postojao i bio poštovan, da se vrati.