23. jun 2023 16:07

Otvoren Hrvatski dom - Matice u Subotici, dom otvorili Brnabić i Plenković

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Hrvatski dom - Matice u Subotici, dom otvorili Brnabić i Plenković

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

SUBOTICA - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković otvorili su danas na svečanoj ceremoniji Hrvatski dom - Matice u Subotici.

Nakon obilaska doma prisutnima će se obratiti predsednica HNV-a Jasna Vojinović, premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

 

Svečana akademija zakazana je u 19 sati u Hrvatskom domu - Matici. Radovi na izgradnji "Hrvatskog doma - Matice" započeli su u junu 2021. godine, finansirani od strane Vlade Hrvatske.

Objekat ima ukupnu površinu 1100 kvadrata, izgrađen je na tri etaže. Kamen temeljac položen je krajem aprila 2021. godine.

Kako navode u HNV, reč je o kapitalnom projektu hrvatske zajednice u Republici Srbiji koji će pod isitm krovom okupiti Hrvatski nacionalni savet, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i izdavačku ustanovu "Hrvatska riječ", a "Matica" će takođe biti mesto realizacije aktivnosti kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice.

Pre otvaranja dve Vlade i dva premijera imali su sastanak na kome su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje, značaju konstruktivnog dijaloga kao putu za rešavanje otvorenih pitanja i razmatrali teme konkretne saradnje i povezivanja.