30. jun 2023 12:50

Odluka o proglašenju terorističkih organizacija na severu KiM bez koordinacije sa Berlinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odluka o proglašenju terorističkih organizacija na severu KiM bez koordinacije sa Berlinom

Foto: Shutterstock.com/Zarko Prusac, ilustracija

PRIŠTINA - Nemačka ambasada u Prištini saopštila je danas da odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije, Priština nije donela u koordinaciji sa Nemačkom.

"Odluka nije doneta u koordinaciji sa Nemačkom, niti je nemačka vlada unapred obaveštena od strane kosovskih vlasti o ovom potezu", rečeno je portalu Kljan Kosova u ambasadi.

Dodaje se da bi bliska koordinacija sa međunarodnim partnerima bila korisna za prištinske vlasti, u svetlu akteulne krize na severu KiM.

"Važno je da svaka odluka ovog tipa mora da poštuje relevantne zakone i princip proporcionalnosti. Ponavljamo poziv Vladi Kosova da se uzdrži od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da dovede do dodatne eskalacije situaciju u severnim opštinama", navodi nemačka ambasada u Prištini.

Vlada privremenih instuitucija donela je u četvrtak odluku kojom se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglašavaju terorističkim organizacijama, a ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da je Priština odluku koordinisala sa međunarodnim partnerima.