7. jul 2023 13:20

Ministarka Vujović obišla radove na sanaciji deponije u Zrenjaninu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Vujović obišla radove na sanaciji deponije u Zrenjaninu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

ZRENJANIN - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na sanaciji nesanitarne deponije na trasama cevovoda u industrijskoj zoni "Jugoistok 2“ u Zrenjaninu i tom prilikom istakla da se tom sanacijom rešava veliki ekološki problem koji postoji već 40 godina.

Vujovićeva je istakla da je u pitanju kompleksan projekat, pošto je više decenija ovaj prostor zatrpavan otpadom, i komunalnim i industrijskim, da bi pre 10-ak godina deponija bila prekrivena slojevima peska visine 3-6 metara.

"Cilj sanacije je uklanjanje deponovanog otpada do zdrave podloge na projektovanim trasama cevovoda i prostora namenjenog za retenziju atmosferskih voda sa pratećim sadržajima. Srbija bez nesanitarnih deponija cilj je i Ministarstva i Vlade Srbije, na kojem predano radimo“, kazala je ministarka Vujović.

Ona je obišla radove sa pokrajinskim sekretarom za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanjom Ercegom, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimirom Galićem i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kako je navedeno, nesanitarna deponija se nalazi uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd, sanira se površina od oko 5 hektara, a u prvoj fazi će se izvoditi radovi sanacije na poziciji retenzije, kao i razvrstavanje i odnošenje otpada, te postavljanje zaštitnih folija.

"U Zrenjaninu smo već realizovali uspešno ekološke projekte, poput uklanjanja divlje deponije u Botošu prošle godine, a opredelili smo sredstva i za zamenu kotlarnice na mazut kotlarnicom na gas u Osnovnoj školi 'Dr Aleksandar Sabovljev' u Ečkoj", rekla je ministarka Vujović.

On je istakla da je cilj da već od nove grejne sezone oko 250 mališana koji pohađaju tu školu imaju bolje grejanje, ali prvenstveno čistiji vazduh.

"Svi ovi zeleni projekti koje radimo ne samo u Zrenjaninu, već i širom Srbije, jasno pokazuju da je zaštita životne sredine prioritet Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine“, rekla je ona.

Zrenjaninu su za sanaciju nesanitarne deponije odobrena sredstva na Javnom konkursu za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pored Zrenjanina, sredstva su na konkursu odobrena i opštinama Ruma i Požega, kao i Šapcu.