7. jul 2023 15:35

Krupanj: Obeležena 82. godišnjica Dana ustanka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Krupanj: Obeležena 82. godišnjica Dana ustanka

Foto: Shutterstock.com/Jan van Dasler, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja 82. godišnjice Dana ustanka u Drugom svetskom ratu u Krupnju.

Antić je istakao da je srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije i da se kroz vekove unazad borio za slobodu, za mir i svoju državu.

On je naglasio da je Srbija tog 7. jula 1941. učinila prvi korak borbe u cilju uništenja nacističke sile, što je bio i početak Hitlerovog kraja, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Kako je podsetio, Živorad Žikica Jovanović Španac, zajedno sa svojim saborcima, opalilo je prvi metak, koji je bio poruka nemačkom okupatoru, ali i njegovim savezncima, da će srpski narod pružiti otpor i da predaja nije opcija.

"Sećajući se naših heroja, pobeda, borbe za slobodu, ali i na stotine hiljada žrtava, znajući da je srpski narod uvek kroz istoriju trpeo velike gubitke, još jednom se podsećamo da moramo da čuvamo ono što je naše, da čuvamo mir i slobodu. To danas sa posebnom težinom govorim, uzimajići u obzir sa kakvom situacijom se već mesecima suočavaju naša braće i sestre na Kosovu i Metohiji. Naš narod ponovo brani svoju slobodu, naša država svoju nezavisnost", kazao je Antić.

On je naglasio da će se, kao što se više puta i u prošlosti pokazalo, srpski narod predvođen mudrom politikom, kao što je to slučaj i danas, izboriti za mir, za slobodu i za svoju zemlju.

Vence na spomenik Žikici Jovanoviću Špancu Osim Antiać položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović i predstvanik SUBNOR-a Vidosav Kovačević.