11. jul 2023 17:47

Šefica delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva: Izjave Ališe Kerns o SPC nisu stav vlade i parlamenta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šefica delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva: Izjave Ališe Kerns o SPC nisu stav vlade i parlamenta

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Šefica delegacije britanskog parlamenta Džeki Dojl Prajs, kazala je danas u Beogradu da izjave britanske poslanice Ališe Kerns, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu, nisu zvaničan stav vlade i parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i predstavljaju lični stav pojedinca.

Na sastanku predstavnika poslaničkih grupa vladajuće koalicije sa delegacijom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva,

Prajs je naglasila da su prisutni poslanici zainteresovani i posvećeni jačanju veza sa Srbijom, saopšteno je iz Narodne skupštine,

Kako se navodi, delegacija parlamenta UK se interesovala i za uticaj Rusije u Srbiji i za poziciju Srbije u PS NATO.

Srpska strana je navela da Srbija vodi svoju politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima, uz poštovanje međunarodnih sporazuma i da, držeći se ovakvih stavova, očekuje isti tretman od drugih zemalja.

Naglasili su da je Srbija aktivan učesnik u pregovorima koji se tiču KiM i podsetili da je uz posredstvo EU ispunila sva očekivanja koja su od nje tražena, dok privremene prištinske institucije već celu deceniju nisu oformile ZSO.

Poslanici su naglasili da će Srbija nastaviti da bude vojno neutralna i nastaviti da bude deo Programa partnerstva za mir, te da će nastaviti da bude posvećena miru i stabilnosti u regionu.

Sandra Božić je istakla važnost mogućnosti da narodni poslanici imaju priliku da otvoreno razgovaraju sa kolegama iz parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, kao i da postoji prostor da se intenzivira saradnja kroz zajedničke parlamentarne aktivnosti.

Ona je rekla da sa parlamentarcima iz UK, predstavnici Narodne skupštine imaju odličnu saradnju i na međunarodnim forumima, te da je imala priliku da se u to uveri i sa pozicije šefa srpske delegacije u PS OEBS.

Dejan Radenković se složio sa rečima potpredsednice Narodne skupštine Sandre Božić i iskoristio priliku da govori o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da je u proteklih godinu dana atmosfera na ovom području napeta i poslao poruku da britanski pripadnici KFOR i britanske snage zaštite srpsko stanovništvo od albanskih ekstremista i njihovih poteza koji podgrevaju nasilje.

Radenković je osudio ponašanje britanske poslanice Ališe Kerns koja je optužila SPC na ovom području i naglasio da područje KiM ima najveći broj hrišćanskih pravoslavnih bogomolja na svetu.

Branimir Jovanović naveo je da dve zemlje mogu da razvijaju još dublje odnose na političkom i ekonomskom planu.

Naglasio da dve zemlje imaju različite stavove kada se govori o KiM, ali da Srbija i UK treba da stave fokus na teme od zajedničkog interesa, a da se potom bave pitanjima u kojim se mišljenja i stavovi dve zemlje razilaze.

Hadži Milorad Stošić je podvukao da Srbija zaslužuje i traži poštovanje njenog suvereniteta i integriteta i da su za Srbiju i njeno političko delovanje najvažniji mir i stabilnost.

Života Starčević se u obraćanju osvrnuo na ekonomsku saradnju Srbije i UK i na godišnju robnu razmenu od 623 miliona evra, navodeći da Srbija vidi UK kao velikog investitora koji se nalazi na 13.mestu kada su u pitanju direktne strane investicije u Srbiji.

Milija Miletić je naveo da prostor za jačanje bilateralnih odnosa uvek postoji.

Rozalija Ekres je delegaciju upoznala sa položajem nacionalnih manjina u Srbiji, napominjući da Srbija vodi računa o očuvanju identiteta, jezika i kulture nacionalnih manjina, kaže se u saopštenju.