15. jul 2023 10:32

Piroćanci će ovog leta moći na kupalištu besplatno da pozajme knjige

Izvor: TANJUG

podeli vest

Piroćanci će ovog leta moći na kupalištu besplatno da pozajme knjige

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

PIROT - Narodna biblioteka Pirot ovog leta je na novootvorenom gradskom kupalištu oformila bibliotečki kutak na kome će posetioci kupališta moći potpuno besplatno da pozajme knjige dok borave na kupalištu.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot Bojana Ćirić izjavila je za Tanjug da je ideja da se tokom letnjih dana knjiga približi korisnicima, u ovom sluačaju posetiocima otvorenog kupališta.

"Ovu akciju realizujemo u saradnji sa lokalnom samoupravom i Sportskim centrom Pirot koji upravlja kupalištem. Na našem štandu knjige će moći da pozajme i oni koji nisu članovi biblioteke, potpuno besplatno. Raspolažemo sa preko 150 naslova različitih žanrova, za svačiji ukus, od slikovnica za decu, Politikinog zabavnika, popularne psihologije, stripova, beletristike i verujem da će svako pronaći knjigu za sebe", rekla je Ćirić.

Navela je da su na štandu i bibliotekari koji će svim zainteresovanima dati korisne savete i upoznati građane sa aktivnostima biblioteke.

Istakla je da je pozajmljivanje knjiga na štandu besplatno i da je jedini uslov da se knjiga uzme uz identifikacioni dokument i da se do kraja radnog vremena vrati na štand biblioteke.

Piroćanac Nikola Božić kaže da je ova inicijativa Narodne biblioteke Pirot odlična i nešto potpuno novo.

"Hteo bih da pohvalim ovu akciju, odlična je i potpuna je novina jer će građani moći da uzmu besplatno knjige iako nisu članovi bibliteke. Na bazenu sam stalno, pa ću sigurno i ja biti jedan od korisnika", kaže Božić za Tanjug.

Za vreme letnjeg raspusta Narodna biblioteka omogućila je besplatnu članarinu svim pirotskim odlikašima iz osnovnih i srednjih škola. Ova akcija trajaće do 1. septembra.

"Akcija "Besplatna članarina za odlikaše" za učenike osnovnih i srednjih škola traje do 1. septembra i za svega dve nedelje imamo 50 upisanih učenika u biblioteku, što je za svaku pohvalu", kaže Ćirić.

Otvoreni kupališni kompleks u Pirotu počeo je da radi krajem juna. Svakoga dana kupalište poseti u proseku 2.000 ljudi, pa će na njemu, sasvim sigurno, puno posla biti i za pirotske bibliotekare.