18. jul 2023 17:25

Nikola Selaković: Od septembra krećemo u masovne dodele boračkih spomenica po okruzima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković: Od septembra krećemo u masovne dodele boračkih spomenica po okruzima

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je danas da će se od septembra krenuti u masovne dodele boračkih spomenica licima koja su u skladu sa zakonom utvrdila status borca.

Selaković je to rekao pošto je uručio 54 ugovora udruženjima ratnih vojnih invalida, porodicama palih boraca i boraca, kao i predstavnicima udruženja za čuvanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, na osnovu kojih će biti realizovano projekti iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

"Ove godine je ciklus pokriven iznosom od 30 miliona dinara. Imali smo preko 150 prijava. Organizacije boraca, ratnih vojnih invalida, mirnodopskih invalida, civilnih invalida rata i udruženja koja se bave negovanjem tradicije oslobodilačkih ratova Srbije su očestvovala na konkursu, a njih 54 je dobilo sredstva za projekte koji se trebaju realizovati u toku ove godine", rekao je ministar.

Selaković je istakao da se ministarstvo potrudilo, i da je u dobroj meri uspelo, da ravnomerno pokrije sve kategorije, kao i da ravnomerno geografski raspodeli sredstva od Horgoša do Preševa, tj. na svim teritorijama gde postoje organizacije koje se bave borcima i invalidima.

Ministar je najavio da će se od septembra krenuti po okruzima u masovne dodele boračkih spomenica licima koja su u skladu sa zakonom utvrdila svoj status borca.

"Ministarstvo nastavlja da poklanja posebnu pažnju svim kategorijama koje su obuhvaćenje boračko-invalidskom zaštitom. Nastavićemo da radimo na poslu koji smo započeli u Kraljevu prošlog meseca, a koji se tiče dodele boračkih spomenica", istakao je Selaković.

Kako je rekao, na mesečnom novou Zavod za izradu novčanica izradi 1.000 spomenica.

"Uz organizovanu terensku kampanju smo u poslednjih šest meseci uspeli da podignemo broj lica koja su utvrdila status borca. Početkom ove godine imali smo 25.000 registrovanih boraca, a na današnji dana taj broj je 34.645 lica kojima je utvrđen status borca", istakao je ministar. Nastavićemo da radimo na omasovljenju boračke populacije u Srbiji, tako što ćemo na zakonom propisan način utvrđivati njihov status, rekao je Selaković.

On je pozvao borce koji su od 1990. do 1999. godine učestvovali u borbenim dejstvima kao vojni obveznici JNA, kasnije Vojske Jugoslavije ili Ministarstva unutrašnji poslova Republike Srbije da utvrde lični status.

"Insistiraćemo na poboljšanju sistema za finansiranje banjsko-klimatskog oporavka invalida kako bismo popravili položaj samih boraca , i kako bismo im bolje utvrdili prava kada su u pitanju turistički vaučeri koje deli država", rekao je Selaković.

Kako bude rasla ekonomska moć naše države, kaže Selaković, tako će rasti i briga o ovoj kategoriji naših stanovnika.

On je dodao da nema ni jedne opštine u Srbiji da nije, makar i simboličnim spomenikom, sačuvano od saborava sećanje na borce.

Slavko Đorđević iz Saveza civilnih invalida rata Srbije je istakao da je ministar Selaković učinio mnogo više nego što su pretpostavili da je moguće da bude urađeno.

"Ni jedno primanje ne može čoveku da nadoknadi nedostatak koji je izgubio u ratu ili miru. Da sve to bude ispoštovano, pored nadležnog ministarstva imali smo dobru podršku Vlade Srbije i predsednika", rekao je Đorđević.

Ispred udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine obratio se Nikola Filipović, koji je istakao da je ovo prvi put da su od 2005. godine ravnopravno svi zastupljeni, i negovaoci tradicije, i borci, i veterani i invalidi.