23. jul 2023 07:23

Ambasador Egipta Basel Salah: Proširiću horizonte prijateljstva naše dve zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Egipta Basel Salah: Proširiću horizonte prijateljstva naše dve zemlje

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ambasador Egipta Basel Salah izjavio je da mu je cilj da proširi horizonte prijateljstva srpskog i egipatskog naroda, dodatno ojača veze dve zemalje koje zvanično datiraju od 1908. godine i da trgovinsku razmenu uveća četiri puta.

Ambasador je za Tanjug naveo i da mu je plan da napravi krupne korake na dobrobiti dva bratska naroda, zbog čega, između ostalog, lično radi i na realizaciji tri velike investicije u Srbiji.

Kako je istakao, radi na otvaranju fabrike za preradu drveta koja će zapošljavati do 150 radnika, kao i na uvođenju novih direktnih letova do Luksora i Asuana, kako bi zaljubljenicima u kulturu i istoriju iz Srbije približio i taj drevni deo Egipta.

"Činjenica da ove godine obeležavamo 115 godina diplomatskih odnosa veoma je važna za obe zemlje i zato realizujemo brojne aktivnosti na više nivoa - od političkog, preko kuturnog do sportskog", rekao je Salah u razgovoru za Tanjug povodom 23. jula, egipatskog nacionalnog praznika Dana revolucije.

Taj praznik u Srbiji se obežava i u svetlu 115 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja, čija bi kruna, kako ističe, trebalo da bude poseta prvog predsednika Srbije Egiptu nakon više od tri decenije.

U Srbiju, kako je ambasador najavio, već naredne nedelje stiže predsednik egipatskog parlamenta, a brzo posle toga ministri Miloš Vučević i Tomislav Momirović će boraviti u Kairu.

"Istorijska poseta predsednika Egipta Srbiji Abdela Fataha el Sisija, tokom koje je pokrenuto i integrisano strateško partnerstvo, doprinela je i da se trgovinska razmena podigne za 43 odsto, Iako je to dobar rezultat to ne odražava moje ambicije, želim da trgovniska razmera bude četiri puta veća", naveo je Salah.

Podsetio je na brojne nedavne posete egipatskih zvaničnika, od zamenika ministra za turizam, egipatskog muftije prvog koji je ikada došao u Srbiju, i guvernera Južnog Sinaja do predsednika Saveta za spoljne poslove i bivšeg ministra spoljnih poslova Egipta - Muhameda Abdel Haj el Orabija.

Ambasador kaže da se između privrednika odvija odlična saradnja.

"Želimo da otvorimo fabriku za preradu drveta, već se radi na uvozu pšenice i kukuruza, čiji je kvalitet među najvišim u svetu. Srbija je naš veliki izvoznik, želimo da unapredimo ugovor, ali i slobodnu trgovinu. Očekujemo da ćemo do kraja godine potpisati memorandum, a nadamo se i predsedniku Vučiću što bi bila prva poseta jednog predsednika Srbje posle 33 godine. Bila bi to i najbolja prilika da krunišemo 115 godina saradnje", kazao je Salah.

Tokom ove jubilarne godine želimo da unapredimo saradnju i na polju kulture, u tom cilju organizovaćemo nedelje egipatske kulture u Beogradu i srpske kluture u Kairu, rekao je Salah i dodao da planira da ojača i sportsku saradnju dve zemlje i da će u tom cilju Crvena zvezda biti domaćin jednog od najpoznatihih egipatskih klubova.

Na pitanje kakve rezultate posete ministara Vučevića i Momirovića možemo očekivati, Salah kaže da je Momirovićeva poseta višestruko važna, kao nastavak razgovora o slobodnoj trgovini, ali i zajedničkom ekonomskom komitetu, uvozu žita i kukuruza.

Razovaraće sa egipatskim privrednicima što će otvoriti mogućnost nastavka investicija, rekao je ambasador zemlje koja ima 100 miliona sanovnika.

Vučevićeva poseta je prilika da ministar između ostalog upozna i egipatsku vojnu industriju, rekao je Salah i naveo da je saradnja dveju zemalja u vojnoj oblasti uvek na najvišem nivou.

Ambasador je najavio i šest sporazuma u oblastima vezanim za zdravstvo, zapošljavanja, antikvitete, jačanje ICT sektora...

"Veoma sam pohlepan", rekao je u šali za sebe ambasador jer želi više da ojača nivo saradnje i proširi horizonite, da Egipat za Srbiju postane ulaz u Afriku, na afričko tržište, a Srbija za njih baza za izvoz i u ostale balkanske zemlje.

Na pitanje vezano za saradnju u oblasti turizma, kao važnoj sponi između dva naroda, i činjenicu da su ambasadorovim zalaganjem uspostavljene brojne avio linije koje su dodatno približile dve zemlje, Salah kaže da im nisu važni samo turisti iz Srbije, već i saradanja koja će dovesti Egipćane u Srbiju, jer je, navodi, za tango uvek potrebno dvoje.

"Želim da i Egipćani svojim očima vide kako je Srbija lepa, puna zelenila, arheoloških nalazišta. Imate Taru, Zlatibor, Niš, Novi Sad, mnoge destinacije", rekao je ambasador.

Ističe da da se radi i na regulisanju viza, jer Egipćani pokazuju veliko interesovanje za Srbiju, posebno nakon obnavljanja direktnih letova između Kaira i Beograda.

Ambasador je podsetio da su nedavno za turiste iz Srbije pomovisali novu destinaciju na Sredozemnom moru, Almaza bej, koja zahvaljujući dugim belim peščanim plažama koje se stapaju u kristalno tirkizno more prepuno laguna, opravdano nosi epitet egipatski Maldivi.

Podsetio je da građane iz Srbije od te destinacije, koja je raj za odmor i uživanje tokom cele godine, dele samo dva i po sata leta zahvaljujući novoj čarter liniji Er Srbije.

Najavljuje za sledeću godinu uspostavljanje direktnih letova do Luksora i Asuana, što će, kaže, biti ogroma prilika za ljubitelje kulture i istorije da vide i najveći otvoreni muzej na svetu, Hatšepsut muzej - muzej prve žene koja je vladala svetom i bila toliko moćna da su joj Egipćani dodali bradu da bi pokazli da jednaka svakom vladaru.

"Radićemo na religijskom turizmu, za one koji žele da vide puteve Svete porodice; mesta na Sinaju gde se Bog prvi put javio Mojsiju i gde je manastir Svete Katarine u kojem je 1234. boravio i Sveti Sava, a što pokazuje da naši odnosi nisu počeli 1908. već u vreme Svetog Save", rekao je Salah i podsetio da je manastir Sv. Katarine jedan od najstarijih manastira u celom svetu, kao i manastir Svetog Antonija.

Ambasador je precizirao da se tri velike investicije na kojima radi odnose na oblast nekretnina, hotelskog menadžmenta, i infrastrukture.

Treća investicija se, kako je rekao, već realizuje zahvaljujući jednoj od najvećih kompaniji u Africi i na Bliskom istoku, u oblasti železničke infrastrukture, obnovljive enegije, vertoparkova, solarne enegije, energije vetra...

"Za razliku od njih, sa druge strane, mala komapnija, iz malog egipatskog grada dolazi da otvori farbiku kojoj će raditi i 150 radnika iz obe zemlje, i koji će prerađivati drvo. To je mali primer kako ekonomska saradnja može da se materijalizuje, izvoziće drvo u Egipat i Evropu", naveo je ambasador, u čijem životu Srbija zauzima posebno mesto, dodatno i zbog toga što mu se prošle nedelje u Beogradu rodio sin.

Na pitanje šta je na njega u Srbiji ostavilo najveći utisak kaže da su to ljubaznost, srdačnost, srpskog naroda.

"Osećam se kao kod kuće kao da nikada nisam otišao iz Kaira, ali sam u mestu bez gužve, velikog zagađjenja ,jer ipak je Kairo grad od 20 miliona stanovnika. Vaši ljudi su ljubazni, predusretljivi, kada čuju da sam iz Egipta to otvara dodatne prozore topline srdačnosti, ljubaznosti emocija, od Tita i Nasera, do Sisija i Vučića", rekao je ambasador i dodao da je Beograd ostavio utisak i na njegovog prvog sina.

Kad smo došli rekao je da želi da ostane 10 godina, ubrzo je rekao da je pogrešio i da želi da ostane 300 godina, kazao je ambasador.

Salah je najavio da će u septembru Pošta izdati posebnu markicu koja će obeležiti značajnu godišnjucu diplomatskih odnosa dveju zemalja, a u saradnji sa Arhivom biće objavljna Bela knjiga, koja će sadržati sve značajne trenutke za dve zemlje koje imaju veoma važnu ulogu u osnivanju pokreta nesvrstanih zajedno sa Indijom.

I terasa ambasade je bila mesto gde su Tito i Naser imali jedno od istorjskih obraćanja narodima obe zemlje, bili su to lideri dve zemlje koji su promenili svet i imali veliki uticaj na prospreitet i slobodu zemalja trećeg sveta, rekao je ambasador Egipta.