25. jul 2023 12:04

Brnabić: Prioritet je očuvanje nacionalnih i strateških interesa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Prioritet je očuvanje nacionalnih i strateških interesa

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je ideja da se Predlogom zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije obezbedi lakše upravljanje javnim preduzećima, transparetnije objasni šta su ciljevi preduzeća, kako bi država znala da li tim preduzećima upravlja na način da stiču veću dobit za sve građane.

Premijerka je objasnila da smo do sada imali dva zakona koja su uređivala tu oblast.

"Prvi je Zakon o javnim preduzećima, dok je drugi Zakon o privrednim društvima, koji uređuje sva privredna društva bez obzira da li Srbija u njima ima većinsko vlasništvo ili ne. Bila nam je ideja da ta dva zakona objedinimo kako bi napravili čitav pravni sistem jednostavnijim i transparetnijim, i kako bi efikasnije rukovodili preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo", rekla je Brnabić na TV Hepi.

Obustavljen rad Anketnog odbora jer se uvažila molba roditelja

Premijerka je rekla da je rad Anketnog odbora koji treba da utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji obustavljen jer se uvažila molba roditelja da se prekine sa njegovim postupanjem, dodajući da oni imaju tapiju na bol.

Brnabić je na TV Hepi podsetila da su 20. jula punomoćnici porodica nastradale dece u tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i članovi porodica poslali molbu različitim institucijama da se zastane sa radom Anketnog odbora, navodeći da je je to učinjeno jer se čula molba roditelja i da će tako uvek biti.

Dodala je da su članovi porodice, između ostalog, apelovali na vladu i njene članove da izdaju saopštenje i preduzmu radnje kojima će zaštiti rad Tužilaštva i sudova i očuvati samostalnost i nezavisnost njihovog postupanja, navodeći da je taj apel uvažen jer oni imaju tapiju na bol.