27. jul 2023 12:09

Ministarstvo zdravlja pripremilo nova zakonska rešenja za decu sa mentalnim smetnjama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo zdravlja pripremilo nova zakonska rešenja za decu sa mentalnim smetnjama

Foto: logo

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja pripremilo je Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama koje predviđaju osnivanje posebne organizacione jedinice u okviru psihijatrijske ustanove za lečenje dece sa ispoljenim ponašanjem opasnim po okolinu, koja bi bila zatvorenog tipa i sa posebnim obezbeđenjem.

Zakonska rešenja odnose se na decu koja nisu krivično odgovorna, odnosno mlađu od 14 godina, a nacrt će se sutra u okviru javne rasprave razmatrati na okruglom stolu.

U obrazloženju zakonskih izmena navodi se da je potrebno oblast mentalnog zdravlja urediti na potpuniji način u delu koji se odnosi na dijagnostiku i dece koja krivično ne odgovaraju a koja su ispoljila znakove opasnog ponašanja izvršenjem radnji u kojima su sadržana objektivna obeležja najtežih krivičnih dela, i koja, s obzirom na ispoljeni poremećaj mentalnog zdravlja predstavljaju ozbiljnu opasnost za društvenu zajednicu.

Nacrtom, koji je objavljen na sajtu ministarstva, predviđeno je da se u posebnom delu psihijatrijske ustanove obavlja dijagnostika toka, praćenja bolesti i lečenje, čije se trajanje ne može unapred predvideti, dece koja nisu krivično odgovorna u vreme izvršenja protivpravnih dela koja su u zakonu previđena kao krivična dela za koja je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina, a koja zbog ispoljenih mentalnih smetnji predstavljaju ozbiljnu opasnost za druga lica.

Odluka o zadržavanju bez pristanka deteta u psihijatrijskoj ustanovi može se doneti bez ograničenja u pogledu trajanja zadržavanja, s tim što je sud dužan da na svakih šest meseci vrši proveru ispunjenosti uslova za dalje zadržavanje i lečenje.

Pre donošenja te odluke sud je dužan da pribavi pismeni nalaz i mišljenje od konzilijuma psihijatrijske ustanove čiji je obavezni član specijalista dečje ili adolescentne psihijatrije, navodi se u nacrtu.

Predviđa se mogućnost i da posete i kontakti deteta smeštenog u psihijatrijsku ustanovu sa drugim licima, uključujući članove uže porodice, mogu biti privremeno zabranjeni u slučaju postojanja osnovane sumnje da dete namerava da pribavi oružje ili psihoaktivne kontrolisane supstance, da se dogovara o bežanju, da planira izvršenje krivičnog dela, kao i kada je to neophodno da bi se zaštitilo zdravlje i bezbednost deteta ili drugih lica ili to nalažu drugi naročito opravdani razlozi.

Odluku o privremenoj zabrani poseta i kontakata donosi sud na čijem se području nalazi sedište psihijatrijske ustanove u koju je dete smešteno, u roku od tri dana od dana prijema obaveštenja od psihijatrijske ustanove o potrebi privremene zabrane poseta i kontakata.

U obrazloženju se podseća da su u poslednjih nekoliko godina zabeležene uznemirujuće stvari da je dečak (12) zakucao ekser psu u glavu, godinu dana stariji izbo je druga nožem u školskom dvorištu, deca zapalila beskućnika, sve do poslednjeg monstruoznog ubistva devetoro učenika i čuvara u školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu, koje je izvršio trinaestogodišnjak.

S obzirom na nužnost periodičnih provera ispunjenosti uslova za dalje zadržavanje i lečenje, propisana je i dužnost psihijatrijske ustanove da najkasnije 15 dana pre isteka perioda od šest meseci od donošenja sudske odluke o zadržavanju deteta, i nadalje, na svakih šest meseci, dostavlja sudu pismeni nalaz i mišljenje o potrebi daljeg zadržavanja i lečenja deteta.

Javna rasprava trajaće do 9. avgusta.