21. decembar 2022 15:16

Prorektor Univerziteta u Beogradu: Prijemne treba zadržati da se uverimo da se upisuju najbolji kandidati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prorektor Univerziteta u Beogradu: Prijemne treba zadržati da se uverimo da se upisuju najbolji kandidati

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

BEOGRAD - Prorektor Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović, kazao je danas da je poznato da taj univerzitet podržava državnu maturu, ali ističe da je stav da je potrebno da postoji prelazni period u kome će se polagati i prijemni ispiti, kako bi se svi uverili da se upisuju najbolji kandidati.

Filipović je posle sednice Senata UB kazao novinarima da je predlog UB da u periodu od tri godine fakulteti, pored državne mature, organizuju i prijemne ispite.

Kako je naveo, Senat će zauzeti izneti konačni stav posle sastanka kolegijuma, kada će se izjasniti i o zahtevu Ministarstva prosvete da se dostave tabele za državnu maturu o terminu slanja istih, ali o o uslovima pojedinačnih fakuleta za državnu maturu.

Upitan od da li je već trend da se na UB upisuje veći broj studenata od studentkinja, on je kazao da izveštaji govore da je to tako poslednjih 10 godina.

"Nije nikada bilo u ovom odnosu kao ove godine. Od ukupnog broja upisanih brucoša ove godine, 62 odstu su studentkinje. Već godinama imamo natpolovičnu većinu u korist ženskog pola, ali do sada nismo imali ovoliku razliku", kazao je Filipović.