21. decembar 2022 19:36

Šef Kancelarije EU na KiM: EU zabrinuta zbog situacije na KiM, pomno prati dešavanja na severu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef Kancelarije EU na KiM: EU zabrinuta zbog situacije na KiM, pomno prati dešavanja na severu

Foto: Shutterstock.com/Mitzo, ilustracija

PRIŠTINA - Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Metohiji Tomaš Suniog upozorio je da bi i mali incident mogao da se pretvori u nešto veoma veliko i rekao da EU i njeni međunarodni partneri rade na rešavanju pitanja blokade puta i na traženju dugoročnijih rešenja.

U izjavi za Klan Kosova Suniog je izrazio zabrinutost zbog tenzija na severu KiM i dodao da EU pomno prati dešavanja na severu južne srpske pokrajine zajedno sa Kforom i Euleksom, prenose prištinski mediji.

„Mislim da je situacija napeta, naravno da je posmatramo zajedno sa Kforom i Euleksom i pratimo šta se dešava svaki dan i svaki sat“, izjavio je Suniog.

On je naglasio da se radi na pronalaženju rešenja za uklanjanje barikada.

„Zabrinuti smo zbog situacije na severu. Radimo zajedno sa međunarodnim partnerima, naravno sa drugim partnerima, na deeskalaciji situacije, na rešavanju pitanja blokade puta, na uklanjanju barikada, a takođe i na traženju dugoročnijih rešenja”, navodi Suniog.

Govoreći o barikadama Suniog je ocenio da bi idealno rešenje bio sporazum koji bi podrazumevao mirno uklanjanje barikada.

"Mislim da bi za nas idealno rešenje bio sporazum na osnovu kojeg bi barikade uklonili ljudi koji su ih postavili“, rekao je šef kancelarije EU na KiM.

On je rekao i da je situacija na severu pokrajine veoma delikatna, te da može lako da eskalira.

„Srećom, nismo videli eskalaciju nasilja, ali je situacija i dalje napeta i mislimo da bi vrlo mali incident mogao da se pretvori u nešto veoma veliko", upozorio je Suniog i ponovio da je veoma važno što pre deeskalirati situaciju.