22. decembar 2022 12:11

Vučević: Ako Kurti krene na barikade, to je put u lošem pravcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Ako Kurti krene na barikade, to je put u lošem pravcu

Foto: Tanjug video

 

BEOGRAD - Ukoliko premijer institucija u Prištini Aljbin Kurti krene na barikade to je put u lošem pravcu koji vodi u katastrofalan scenario, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da u tom slučaju Srbija neće čekati izbegličke kolone na Jarinju i Brnjaku i da svako ko tako misli, ima pogrešnu pretpostavku.

 

"Nema novog 'Bljeska' i 'Oluje' i nema marta 2004. Ako neko misli da mi na Jarinju i Brnjaku sa vodom i sendvičima čekamo izbegličke kolone onda je to pogrešna pretopsatvka i razmišljanje. Ne bih voleo da vidim taj scenario i nadam se da nikom nije na pameti da proverava da li smo ozbiljni ili odlučni", rekao je ministar Vučević u izjavi za Tanjug.

 

Govoreći o tome šta će se dogoditi ako Kfor odbije srpski zahtev o vraćanju bezbednosnih snaga Srbije na KiM, ministar je kazao da će Srbija morati da dobije dodtane garancije da je Kfor sposban da očuva mira za sve građane na KiM.

Trebalo bi razgovarati o vraćanju služenja vojnog roka

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da mnoge zemlje, poput skandinavskih, imaju obavezno služenje vojnog roka i naglasio da bi o tome trebalo razgovarati.

"Rekao sam da treba razgovarati o uvođenju vojnog roka, da ne treba bežati od te teme i sakrivati se. Svestan sam da ta tema izaziva različite reakcije i da to ume da se zloupotrebljava i da se drugačije tumači", rekao je Vučević u izjavi za Tanjug.

 

Dodao je da on ne može da se vodi kritikama, već da mora da razmišlja o onome što je interesu za sektore za koje zadužen, a to su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Nova ulaganja planirana u sve rodove VS

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da su nova ulaganja, koja je najavio predsednik Srbije, planirana za sve rodove Vojske Srbije.

"Najzahtevnija ulaganja su u sistem protiv-vazduhoplovne odbrane i ratnog vazduhoplovstva. Ulaganja će biti u kopnenu vojsku, odnosno mehanizovane jedinice i artiljeriju. Obradovalo me je to što je predsednik Republike juče najavio iz Bakua, ne samo u segmentu daljeg opremanja, već i u kontekstu da nam je potreban veći broj vojnika, oficira i podoficira u okviru specijalnih jednica", rekao je Vučević u izjavi Tanjugu.

 

Dodao je da bi te jedinice trebalo da imaju čisto profesionalni sastav, a da bi kadrovi u njima trebalo da imaju veće plate i najsavremeniju opremu