16. avgust 2023 16:04

Maja Popović: Netačni navodi Marinike Tepić o Zakonu o sprečavanju korupcije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Popović: Netačni navodi Marinike Tepić o Zakonu o sprečavanju korupcije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović saopštila je danas da je proces sprovođenja javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije potpuno transparentan i u skladu sa zaključkom Vlade, koji je donet na osnovu Poslovnika Vlade, a da su svi podaci o sprovođenju javne rasprave dostupni na sajtu Ministarstva pravde i portalu E-konsultacije.

Reagujući na izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić da je sprovođenje javne rasprave o Nacrtu tog zakona "jedan od najpodmuklijih poduhvata Vučićevog režima" i da je "najava zabašurena samo na internet stranici Ministarstva pravde", ministarka je istakla da su potpuno netačni i navodi Tepićeve "da se, ukoliko ostanu trenutne formulacije, otvara mogućnost da hiljade javnih funkcionera, direktori, v.d. direktora, državni sekretari budu zaštićeni i za lopovluk abolirani".

"Zakon o sprečavanju korupcije se menja i dopunjuje u skladu sa preporukama iz Petog evaluacionog kruga Grupe država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO), kao i u skladu sa komentarima organizacije 'Transparentnost Srbija' koji su dati tokom javnih kansultacija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju praduzećima u državnom vlasništvu", navodi se u saopštenju Popovićeve.

Kako se navodi, izmenama i dopunama tog Zakona, u skladu sa preporukama GRECO, proširuje se i potpuno jasno propisuje krug javnih funkcionera, pa će javni funkcioner u smislu Zakona o sprečavanju korupcije biti i svaki državni službenik na položaju, zamenik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, šef kabineta predsednika Vlade, šef kabineta potpredsednika Vlade, savetnik predsednika Vlade, savetnik potpredsednika Vlade i posebni savetnik ministra.

"Izmenama i dopunama zakona niko neće biti zaštićen i aboliran za lopovluk, pa ni direktori javnih preduzeća, što se može videti i bar površnim čitanjem izmena i dopuna Zakona koje su na javnoj raspravi. Predviđeno da se javnim funkcionerima smatraju upravo direktori, članovi nadzornog ili izvršnog odbora, kao i predstavnici Republike Srbije, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave i na njih će se, kao i na ostale javne funkcionere, primenjivati odredbe ovog zakona", navodi se u saopštenju.

Ministarka je još jednom pozvala sve zainteresovane strane da učestvuju u javnoj raspravi i da se uzdrže od dezinformisanja javnosti.