16. avgust 2023 19:26

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU obišao u istočnoj Srbiji projekte realizovane programom EU PRO Plus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU obišao u istočnoj Srbiji projekte realizovane programom EU PRO Plus

Foto: TANJUG/EU info centar

ZAJEČAR - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini obišao je danas u Zaječaru, Žagubici i Knjaževcu projekte koji su uspešno realizovani u okviru programa Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus.

Bertolini je zajеdno sa gradonačеlnikom Zajеčara Boškom Ničićеm, obišao vrtić "Đurđеvak", koji jе ove godine rеnoviran kroz zajеdnički projеkat grada Zajеčara i EU PRO Plus u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Vrednost kompletne investicije prevazilazi 39 miliona dinara, od čega su bespovratna sredstva Evroske Unije oko 200.000 dolara dok je učešće grada Zaječara 175.000 dolara.

"Kroz projekat je renovirano 1.600 kvadrata prostora kao i krovna konstrukcija i time je obezbeđeno da više od 180 dece ali i 50 vaspitača i drugog osoblja koji su u ovoj instituciji zaposleni, imaju bolje uslove za rad", rekao je gradonačelnik Zaječara i dodao da su radovi na projektu započeti u februaru, a završeni već u junu i izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u sprovođenju rekonstrukcije ovog, drugog po veličini, vrtića u Zaječaru, navodi se u saopštenju EU infa.

Radove, na oko 1.600 kvadrata, izvela je AD "Crna Trava" iz Leskovca.

Zamenjen je krovni pokrivač i stolarija, natkrivene krovne terase i urađena termoizolacija fasade.

U okviru ovog projekta, nabavljena je i informatička oprema kao podrška sprovođenju programa "Digitalni vrtić".

EU je inače preko ovog programa, za unapređenje kvaliteta života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije, poslednjih godina u Srbiju uložila više od pet miliona evra.

Bertolini je, tokom posete Zaječaru, razgovarao sa predstavnicima civilnog društva iz Istočne Srbije.

Oni su mu približili svoje napore i aktivnosti na unapređenju života građana, ali i ukazali na izazove sa kojima se suočavaju u ovom delu Srbije, a za koje im je potrebna podrška i EU.

U naselju Krepoljin u Opštini Žagubica Bertolini je obišao renoviranu ambulantu koja sada ima izdvojeno pedijatrijsko odeljenje i novu opremu i tako meštanima Krepoljina i okolnih sela može da pruži unapređene zdravstvene usluge.

Uz EU podršku od skoro 180.000 evra zamenjeni su krov, stolarija, podovi, a urađena je i termoizolacija fasade.

"Drago mi je kada vidimo kako su sredstva Evropske unije iskorištena ovde u Krepoljinu jer su uložena u direktnu dobrobit stanovništva", rekao je Bertolini.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović je istakao značaj podrške Evropske unije i važnost ambulante u Krepoljinu za stanovnike.

Bartolini je u Knjaževcu sa predsednikom Opštine Milanom Đokićem obišao novoizgrađene sportske terene – dva rukometna i četiri košarkaška terena sa asfaltnom podlogom.

Uz podršku EU od skoro 170.000 evra uloženih u sportsku infrastrukturu, knjaževački sportisti, mladi i rekreativci sada imaju značajno unapređenje uslove za bavljenje sportom, navode iz EU infa.