19. avgust 2023 17:16

Episkop budimski Lukijan: San o brizi o Eparhiji i srpskom narodu je postao stvarnost zahvaljujući predsedniku Vučiću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Episkop budimski Lukijan: San o brizi o Eparhiji i srpskom narodu je postao stvarnost zahvaljujući predsedniku Vučiću

Foto: Tanjug video

SENTANDREJA - Episkop budimski Lukijan izjavio je da je san sveštenstva, monaštva i vernika te earhije da matica brine o svojim svetinjama i svom narodu, postao stvarnost zahvaljući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kome je danas iz tog razloga uručen orden Eparhije prvog reda.

"Zahvaljujući predsedniče vama taj san je postao java. Mnogo znači vaš put u misiji mira", rekao je vladika koji je danas predsediku uručio orden za posebne zasluge i staranje o Eparhiji budumskoj i SPC u celini kao i za podršku srpskom narodu u Mađarskoj u naporima za održanje verskog i nacionalnog identiteta.

Vladika Lukijan je podsetio da je svečanost upriličena na praznik Preobraženje - koji je dan svetlosti, a koji se obeležava i u Sentandreji, gradu koji su naši preci sazidali i u njemu sedam crkva.

"Ali to je malo kada kažemo da u Eparhiji imamo još 33 ckrve i dva manastira. Možete da vidite koja su dela koja svetle, a u koje dolaze ljudi iz svih strana sveta da vide čuju i pričaju kakvo duhovno nasleđe imaju Srbi.

To duhovno nasleđe je teško održavati. To su naši preci odavno znali. U naše vreme dočekali smo nešto što smo samo sanjali, a to je da će nas matica posetiti i da će brinuti o svom narodu. Zahvaljujući predsedniče vama taj san je postao java. Mnogo znači vaš put u misiji mira čega je mnogo na ustima, a malo u stvarnosti", rekao je vladika Lukijan.

Dodao je da za srpski narod u Mađarskoj ali i Mađare u Srbiji mnogo znače dobri odnosi dveju zemlja, i da oni za sve prestavljaju veliko olakšanje.

"Briga matice o nama može se videti. I na svakom koraku čovek se može uveriti u to, počevši ovde od Sentandreje pa nadalje. Zato smo svečanost upriličili na ovaj svetli pranzik i uoči praznika mađarskog, apostolskog kralja Svetog Ištvana, koji je Mađare uveo u porodicu hrišćana", rekao je on.

Predsednik je danas u Preobraženskoj crkvi u Sentandreji prisustvovao i bogosluženju povodom slave Preobraženske.

Liturgiji koju je predvodio episkop budimski prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i veliki broj Srba koji živi u Mađarskoj.

Predsedniku Vučiću uručen je orden prvog reda Eparhije budimske, koji je ustanovljen i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličog doprinosa i doprinosa srpske države za naš narod u dijaspori.

Vučić boravi u Mađarskoj povodom Dana državnosti i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici gde će ga dočekati predsednica Mađarske Katalin Novak.