1. septembar 2023 15:31

Članovi PGP sa Nemačkom razgovarali sa ambasadorkom Anke Konrad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Članovi PGP sa Nemačkom razgovarali sa ambasadorkom Anke Konrad

Foto: Shutterstock.com/Cirkovic Milos, ilustracija

BEOGRAD  - U Domu Narodne skupštine, predsednica i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom razgovarali su danas sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dve države.

Predsednica PGP sa Nemačkom dr Aleksandra Tomić je istakla da brojnost ove Poslaničke grupe prijateljstva sa 108 članova, govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za nastavak i intenziviranje kako parlamentarne, tako i sveukupne bilateralne saradnje između Srbije i Nemačke.

Ona je ukazala na značaj zajedničkog učešća parlamentarnih delegacija na međunarodnim forumima, saopšteno je iz skupštine.

Tomić je istakla da je dosadašnja saradnja narodnih poslanika sa članovima Bundestaga bila intenzivna, što je pokazatelj važnosti dijaloga o temama u kojima postoji saglasnost, ali, što je važnije, i o onim temama gde se viđenja i stavovi po određenim pitanjima razlikuju.

Iskoristila je priliku i da ukaže na predstojeći 10. samit Berlinskog procesa, koji će biti održan u Tirani, 13. oktobra.

Tema samita se odnosi na jačanje parlamentarne dimenzije procesa, odnosno kontrolna uloga parlamenata Berlinskog procesa. Tomić je navela da će Narodnu skupštinu na predstojećem Samitu predstavljati potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač.

"Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali postoje ogromni potencijali u toj oblasti koje želimo da iskoristimo. Za Srbiju, partnerstvo sa Nemačkom je od izuzetnog značaja i nastavićemo da ga jačamo“, ocenila je dr Tomić.

Dodala je da je obim trgovinske razmene prošle godine iznosio preko osam milijardi evra i da nemačke kompanije zapošljavaju oko 84 000 ljudi, sa tendencijom daljeg rasta.

Osvrnula se i na značajne nemačke donacije koje iznose preko dve milijarde evra.

Predsednica PGP je ukazala na veoma dobru ekonomsku saradnju, koja se ogleda u unapređenju saradnje u automobilskoj industriji, energetici, farmaciji, obrazovanju, kulturi, privredi, ali i u oblasti vojne i bezbednosne saradnje.

Tomić je govorila o problemu sa kojim se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, istakavši da je srpsko rukovodstvo posvećeno dijalogu i normalizaciji odnosa, kao i da je srpska strana ispunila sve odredbe Briselskog sporazuma, dok prištinske vlasti nisu sprovele obavezu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednica PGP sa Nemačkom podsetila je da je predsednik Srbije u Narodnoj skupštini izveštavao u više navrata narodne poslanike o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, o položaju i životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Ona je ocenila da je u procesu evropskih integracija otvoreno niz tema za razgovore, ali da treba uzeti u obzir i niz reformskih procesa koje je Srbija do sada sprovela.

Tomić je istakla da je za Srbiju od izuzetne važnosti regionalna saradnja, očuvanje mira i stabilnosti i dalje jačanje inicijative Otvoreni Balkan, koji nikako nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom.

Aleksandra Tomić je naglasila da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u EU i zahvalila se Nemačkoj na podršci na tom našem putu.

Ambasadorka Anke Konrad se na početku obraćanja zahvalila na pozivu i izrazila nadu da će narodni poslanici srpskog parlamenta imati uskoro priliku za razmenu mišljenja sa nemačkim kolegama i unapređenje saradnje i na parlamentarnom nivou, ali i u međunarodnim organizacijama.

Naglasila je da Nemačka podržava evropski put Srbije i navela da odnosi Beograda i Prištine moraju da se normalizuju, jer je to, prema njenim rečima, veoma važno za obe strane.

Govoreći o nemačkim investicijama, Konrad je istakla da su prisutne na teritoriji cele Srbije i da je veoma važna komunikacija ne samo sa čelnicima glavnog grada, već i sa rukovodiocima lokalnih samouprava i ostalih gradova širom Srbije.

U razgovoru sa ambasadorkom Nemačke učestvovali su i članovi PGP sa Nemačkom, Zoran Stojanović, Dragan Jovanović, Milovan Drecun, Miodrag Gavrilović, Aleksandar Marković, Nataša Tasić Knežević, Nikola Radosavljević i Snežana Paunović.

Bilo je reči i o saradnji kao vrsti mehanizma za bolje razumevanje situacije na Kosovu i Metohiji i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM, formiranju Zajednice srpskih opština, srpskoj dijaspori u Nemačkoj, nemačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, intenziviranju razmene studenata i saradnji u oblasti obrazovanja i kulture, saradnji u oblasti medicine, podršci nemačkih organizacija realizaciji različitih razvojnih projekata u Srbiji, ali i saradnji tokom energetske krize i drugo.

Sagovornici su se složili da je na ovom sastanku članova PGP sa Nemačkom sa predstavnicima ambasade Nemačke u Srbiji otvoreno niz tema i pitanja za buduću saradnju.

Predsednica PGP Tomić izrazila je uverenje da će Nemačka učiniti sve da pobedi međunarodno pravo, zarad mira i stabilnosti u regionu, što će ovim prostorima omogućiti dalji ekonomski napredak.

Zaključeno je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u našem regionu, a članovi PGP sa Nemačkom su istakli da Srbija preduzima sve neophodne korake u cilju stabilizacije prilika i izbegavanja dalje eskalacije na KiM, navedeno je u saopštenju.