1. septembar 2023 16:15

Održan sastanak Zaštitnika građana i Glavnog javnog tužioca VJT

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan sastanak Zaštitnika građana i Glavnog javnog tužioca VJT

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić posetio je danas Glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića, a sastanak je održan u cilju unapređenja saradnje u oblasti trgovine ljudima, budući da je Zaštitnik građana nacionalni izvestilac u toj oblasti.

Kako je saopšteno iz VJT na sastanku, kojem je prisustvovala i javni tužilac Gorjana Mirčić Čaluković, dogovoreni su modaliteti saradnje kao i specijalizacije javnih tužilaca za krivični progon ovog vida kriminala, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je obišao specijalnu prostoriju za ispitivanje posebno osetljiivih svedoka koja je oformljena prošle godine, gde svoje iskaze, pored ostalih, daju žrtve trgovine ljudima.

Zaštitnik građana je konstatovao da je VJT u Beogradu, zahvaljujući zajedničom zalaganju Glavnog javnog tužioca i donedavne Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje Gorjane Mirčić Čaluković, VJT u Beogradu pokazalo izuzetno razumevanje da se žrtve, koje su ujedno i svedoci u postupcima protiv okrivljenih za trgovinu ljudima, osećaju sigurno i zaštićeno.

Takođe, Zaštitnik građana je Glavnog javnog tužioca upoznao sa navodima međunarodnih izveštaja u oblasti trgovine ljudima u Srbiji, trećim Evaluacionim izveštajem Grupe eksperata za suzbijanje trgovine ljudima (GRETA) i Izveštajem o trgovini ljudima Vlade SAD-a za 2023. godinu (TIP Report 2023).

Predstavljene su i preporuke koje su upućene Srbiji konkretnim izveštajima, te je dogovoreno u kom pravcu će se dalje odvijati aktivnosti dve institucije u cilju povećanja efikasnosti i saradnje u borbi protiv trgovine ljudima.

Glavni javni tužilac upoznao je Zaštitnika građana sa aktivnostima i podacima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o borbi protiv trgovine ljudima, zaključuje se u saopštenju.