7. septembar 2023 15:14

Ministarstvo pravde: Potpisani protokoli o razmeni podataka u postupku postavljanja zastupnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo pravde: Potpisani protokoli o razmeni podataka u postupku postavljanja zastupnika

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - U Ministarstvu pravde danas je potpisan Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja privremenog zastupnika u parničnom, vanparničnom i izvršnom postupku između Ministarstva pravde, Vrhovnog suda, Advokatske komore Srbije, Komore javnih izvršitelja i Javnobeležničke komore Srbije.

Protokol je potpisan u cilju doprinosa većoj javnosti rada i efikasnosti u postupku postavljanja privremenih zastupnika, a na osnovu Ustavom i zakonom zajamčenog prava stranaka na zakonitu, jednaku i pravičnu zaštitu njihovih prava, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kako je navedeno, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Advokatska komora Srbije potpisali su i Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja privremenog zastupnika u upravnom postupku.

Potpisanim protokolima bliže se uređuje način dostavljanja zahteva predsednika suda ili nadležnog suda, nadležnog organa uprave, javnog izvršitelja ili javnog beležnika za obaveštenje o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao privremeni zastupnik u parničnom, vanparničnom, izvršnom ili upravnom postupku.

Protokolima se uređuju i način obaveštenja advokatske komore o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao privremeni zastupnik, kao i mere informacione bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti u postupku postavljanja privremenih zastupnika u parničnom, vanparničnom, izvršnom i upravnom postupku.

Na osnovu potpisanih protokola Advokatska komora Srbije obavezala se da će preduzeti sve neophodne mere (izrada programske aplikacije, uspostavljanje call centra, formiranje liste advokata - privremenih zastupnika prema teritorijalnoj nadležnosti osnovih sudova u Republici Srbiji) i obavestiti potpisnike protokola o tačnom datumu i satu početka rada jedinstvenog call centra za postavljanje privremenih zastupnika, kaže se u saopštenju.

Protokole su potpisali ministarka pravde Maja Popović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, potpredsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić, predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić i predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Protokoli su stupili na snagu danom potpisivanja.