8. septembar 2023 13:32

Milićević: Dan srpskog jedinstva simbolizuje povezanost matice Srbije sa svojim sunarodnicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Dan srpskog jedinstva simbolizuje povezanost matice Srbije sa svojim sunarodnicima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar za odnose matice sa dijsporom Đorđe Milićević izjavio je da će današnji radni i konsultativni onlajn sastanak sa dijasporom okupiti oko 200 predstavnika udruženja i relevantnih organizacija iz svih krajeva sveta kako bi se dogovorili oko centralnog događaja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Petnaesti septembar je datum koji simbolizuje zajedništvo, ponos, ali i povezanost matice Srbije sa svojim sunarodnicima, ma gde oni živeli", istakao je Milićević za Tanjug.

On je objasnio da su radni i konsultativni onlajn sastanci putem zooma uvedeni kao praksa u radu Ministarstva, koje je zaduženo za koordinaciju mere i aktivnosti u odnosima Srbije sa dijasporom, kako bi u svakom trenutku imali koordinaciju.

"Današnji sastanak je prilika da razmenimo stavove, da se dogovorimo o aktivnostima koje smo definisali na samom Vidovdanskom saboru, oko realizacije tih aktivnosti i da se dogovorimo oko onoga što jeste centralna tema i centralni događaj u narednom vremenskom periodu, a to je 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", istakao je ministar.

Napominje da je cilj Ministarstva da jasno stavi do znanja i našim sunarodnicima, koji žive u preko 100 država, i građanima Srbije koliko je važno razmišljati o povremenom ili trajnom povratku naših sunarodnika u Srbiju.

Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Milićević kaže da će ove godine centralni događaj biti obeležen i u drugim državama - u Crnoj Gori će prisustvovati 13. i 14. septembra, 16. je u Austriji, istog datuma u Francuskoj, posle čega će biti obeležen u Sloveniji.

Smatra da se veza srpske dece iz dijaspore sa maticom može ojačati samo kroz programe koji će biti prilagođeni savremenim vremenima, poput programa letnjih kampova koji su bili letos, i dodaje da će tokom septembra biti još četiri kampa, što je ukupno 22 kampa u 20 lokalnih samouprava.

Milićević napominje da je cilj Ministarstva da mobiliše sva udruženja i sve relevantne organizacije, da rade zajedno na realizaciji ključnog cilja, a to je jačanje postojeće i stvaranje još čvršće matice Srbije i dijaspore.

"Uz programe koje organizujemo, jedan od zaključaka je da u narednom vremenskom periodu radimo zajedno na izradi nove strategije. Poslednja strategija usvojena je 2011. godine. Mi smatramo da je treba osavremeniti i prilagoditi današnjim vremenima i u tom smislu, u završnoj fazi je priprema određenog nacrta", rekao je on.

Kaže da dopunske škole srpskog jezika, projekat Ministarstva prosvete, u kojima mališani mogu da bolje nauče srpski jezik jeste jedan od načina da se deci približi srpski jezik i ćirilica, i dodao da je u zajedno sa Brankom Ružićem i Slavicom Đukić Dejanović, nastavljena saradnja i realizacija projekta u dijaspori.

"Na nama je da svakom prvaku obezbedimo prvi bukvar i da za više razrede obezbedimo lektire, kao i da učestvujemo u opremanju biblioteka u dijaspori", napomenuo je on i dodao da broj dece koji žele da nauče srpski jezik ide uzlaznom putanjom.

Komentarišući dešavanja u parlamentu proteklih dana, Milićević kaže da su nakon 14 godina provedenih u parlamentu, dešavanja proteklih dana i meseci u Narodnoj skupštini slika koja se nije mogla videti u tih 14 godina.

"Ono što se dešavalo tokom prethodna dva dana u parlamentu je simbol nasilja", istakao je on i dodao da je "sramno skakanje po poslaničkim klupama u kojima su sedeli velikani".

Smatra da za argumentovanu i demokratsku raspravu ne treba snaga sile već snaga argumenata i snaga činjenica.

"Sada su pokušali sa spreče usvajanje rebalansa budžeta. Mi ovde govorimo o životnom standardu građana, mi govorimo o životu u Srbiji, govorimo o razvoju Srbije a oni su pokušali da onemoguće povećanje penzija našim penzionerima, plata medicinskim tehničarima i medicinskim sestrama, ali i našim prosvetarima"..., naveo je ministar.