8. septembar 2023 15:44

Ambasador Hil: Akcija dobrovoljnog davanja krvi ima dodatnu simboliku u septembru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Hil: Akcija dobrovoljnog davanja krvi ima dodatnu simboliku u septembru

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador SAD Kristofer Hil ocenio je danas da akcija dobrovoljnog davanja krvi, danas organizovana u sedištu Crvenog krsta 13. put, u znak sećanja na nevino stradale žrtve terorističkog napada na SAD, predstavlja plemeniti čin dodatne simbolike, posebno u septembru, za srpski i za američki narod.

Ambasador je rekao da je ovogodišnjoj akciji koja ima moto „Davanje krvi je pun pogodak“ ubrizgana dodatna energija zbog činjenice da joj se pridružio glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Haris.

Predstavnici Crvenog krsta iskoristili su akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je jedna od 3.500 koliko ih se godišnje organizuju širom Srbije, da podsete na još jednu vezu Crvenog krsta, Srbije i SAD, a to je što će na jesen biti obeleženo 100 godina od kada je prva košarkaška lopta stigla u Beograd iz SAD, preko Crvenog krsta.

Đerlek: Naše zalihe krvi su za 24 sata, nedostaju A i nulta krvna grupa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da Srbiji nedostaju A i nulta krvna grupa i da postoje zalihe krvi na jednodnevnom nivou.

"Nedostaju nam sve krvne grupe, naše rezerve su na jednodnevnom nivou - za 24 sata. Nedostaju nam A i nulta krvna grupa, u teškom smo stanju što se toga tiče", rekao je Đerlek u sedištu Crvenog krsta u Beogradu.

Đerlek govorio da je za Srbiju važno da jača saradnju sa SAD na polju ekonomije i zdravstva jer, kako je naglasio, jakog zdravstva ne može biti bez jake ekonomije.

"Cilj nam je da imamo jako zdravstvo koje će odgovoriti svakom izazovu", rekao je Đerlek i dodao da današnjom akcijom pokazujemo da smo različiti od drugih, da nećemo podržavati terorizam, da želimo da spasavamo živote za razliku od onih koji ih uništavaju.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi prisustvovali su i ambasador SAD Kristofer Hil i njegova supruga Džuli kao i glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja Džon Haris.